Consumul cât mai multor fructe și legume poate reduce riscul apariției diabetului cu aproape un sfert, potrivit nhs.uk, preluat de MedLive.ro. Acestea sunt concluziile oamenilor de știință, după ce au analizat rezultatele a nouă studii, care au inclus 300.000 de oameni, axate pe legătura dintre dietele bazate pe plante și riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Se pare că persoanele care au urmat o dietă bazată pe plante au avut un risc cu 23% mai mic de a dezvolta diabet. Acest studiu nu a comparat o dietă exclusiv vegană, ci a făcut diferența între oamenii care mâncau mai puține legume și fructe și cei care consumau mai multe. Deși nu se poate dovedi pe deplin că un factor provoacă în mod direct un efect, rezultatele sprijină faptul că o dietă care include multe fructe și legume este bună pentru sănătate. Riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 crește, în special, pentru oamenii obezi sau supraponderali, astfel că o dietă echilibrată și sportul reprezintă cel mai bun mod de a evita acest lucru.
Totuși, dacă aveți de gând să optați pentru o dietă vegană, este important să cereți ajutor specializat, astfel încât să fiți sigur că beneficiați de toate substanțele nutritive de care aveți nevoie.
Cercetarea a fost condusă de specialiștii de la Harvard T.H. Chan și de la Harvard Boston, fiind publicată în revista ”American Medical Association”. Este vorba despre o revizuire sistematică a studiilor prospective, care au evaluat modul în care o dietă bazată pe plante, mai mult sau mai puțin, influențează apariția diabetului de tip 2.
Dietele pe bază de plante au fost definite drept orice dietă în care o persoană mănâncă mai multe alimente bazate pe plante decât de origine animală. Acestea includ și dietele vegetariene și vegane, dar și cele în care oamenii au consumat și alimente de origine animală.
Toate cele nouă studii incluse au folosit chestionare privind frecvența alimentelor pentru evaluarea dietei. Trei dintre studii au făcut o comparație între dietele vegetariene, vegane și cele cu alimente de origine animală. Cinci dintre studii au evaluat în ce măsură dietele oamenilor au inclus fructe și legume. De asemenea, patru studii au analizat efectul dietei bazate pe plante, care a inclus mai multe fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și nuci.
Participanții au raportat dacă au dezvoltat diabet de tip 2 și au răspuns la chestionarele standard privind simptomele și medicamentația. Au fost luați în considerare factorii de risc cunoscuți pentru diabet, cum ar fi vârstă, indicele de masă corporală, fumatul și antecedentele din familie privind diabetul.Studiile au inclus, în total, 307.099 de oameni, pe care cercetătorii i-au urmărit între 2 și 28 de ani. Vârsta medie a voluntarilor a fost cuprinsă între 36 și 64 de ani, iar indicele de masă corporală a avut valori medii cuprinse între 23 și 26,7 la începutul studiilor. Pe parcursul timpului, 23.544 de participanți (7,7%) au dezvoltat diabet de tip 2.
O dietă bazată pe plante a fost asociată cu o scădere a riscului de diabet de tip 2 cu 23%.
Oamenii care consumă multe alimente pe bază de plante au, în general, un stil de viață mai sănătos per total, astfel că mai mulți factori pot contribui la reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2.Pe baza informațiilor pe care le dețin, specialiștii recomandă o alimentație sănătoasă, bazată, în cea mai mare parte, pe fructe, legume, nuci, semințe și cereale integrale. Rezultatele nu sugerează că alimentele de origine animală ar trebui eliminate complet, ci doar limitate, în special când vine vorba despre carnea roșie, cea prelucrată și grăsimile saturate.Consumul unei diete sănătoase, echilibrate și menținerea activității fizice reprezintă cel mai bun mod de a reduce riscul de diabet de tip 2, precum și de multe alte afecțiuni.