Violeta Stoica

Laboratorul de radioterapie al Spitalului Municipal Ploiești, un proiect despre care se vorbește de cel puțin 10 ani, are, în sfârșit, șanse să fie construit. Deși unitatea medicală se află în administrarea Primăriei Ploiești, lipsa banilor din conturile municipalității a condus la o situație paradoxală: Consiliul Județean Prahova va aloca fondurile necesare demarării lucrărilor pentru construirea acestor spații destinate bolnavilor de cancer.
Patru milioane de lei, adică aproape un milion de euro, vor fi transferați, prin parteneriat, Primăriei Municipiului Ploiești, ceea ce înseamnă că vor fi bani pentru ca prahovenii diagnosticați cu afecțiuni oncologice profunde să fie tratați aproape de casă, la Ploiești, și nu la zeci de kilometri distanță, în spitale din Capitală sau din alte centre universitare.
Este un proiect inițiat de fostul manager al Spitalului Municipal Ploiești, dr. Carmen Dumitru, care a făcut demersuri, ani la rând, să fie construit la Ploiești un buncăr în care să funcționeze un centru de radioterapie.

O asociere de firme – unicul ofertant care a participat la licitația organizată de către Primăria Ploiești pentru construirea laboratorului de radioterapie cu energii înalte – ar putea să semneze contractul de proiectare și execuție a lucrărilor, cu ajutorul venit din partea Consiliului Județean Prahova.
Președintele CJ Prahova, Bogdan Toader, a afirmat, recent, că va sprijini și acest proiect din sănătate, deși unitatea medicală se află în administrarea municipalității ploieștene. “Este un proiect pe care nu trebuie să îl pierdem, pentru că am obținut sprijinul Ministerului Sănătății în vederea dotării Spitalului Municipal Ploiești cu aparatură performantă, de ultimă generație, pentru tratarea pacienților oncologici. Însă, pentru a primi această aparatură de la minister, este nevoie ca Ploieștiul să construiască acest centru de radioterapie. De aceea, Consiliul Județean Prahova acordă sprijin financiar municipalității ploieștene pentru ca proiectul să nu fie pierdut definitiv, din cauza lipsei de fonduri. Patru milioane de lei va fi contribuția de la bugetul județului pentru construirea laboratorului de radioterapie de la Ploiești”, a declarat președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader. De altfel, în ședința de astăzi a consilierilor județeni va fi supus aprobării un proiect de hotărâre privind asocierea judeţului Prahova cu municipiul Ploiești în vederea realizării obiectivului „Construire laborator de radioterapie cu energii înalte la Spitalul Municipal Ploiești”.
Ganea - radioterapieDetalii despre laboratorul de radioterapie au fost făcute publice de către Cristian Ganea, viceprimar al municipiului Ploiești. Acesta a prezentat proiectul, menționând că termenul de execuție a lucrărilor ar fi de doar 12 luni: „Imobilul, care are termen de execuţie de 12 luni, va fi format din două buncăre de radioterapie cu cameră de comandă, un buncăr pentru brahiterapie, un computer tomograf simulator cu cameră de comandă, cu ajutorul căruia sunt stabilite cu precizie zonele care urmează să fie iradiate, dar şi cabinete pentru medici și saloane destinate spitalizării de zi. Efortul financiar pentru construirea clădirii speciale este de peste 14.700.000 de lei, din care 4.000.000 de lei reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean Prahova. Proiectul nu ar fi putut fi realizat fără sprijinul nemijlocit al consilierilor locali şi judeţeni PSD-ALDE, al preşedintelui CJ Prahova, Bogdan Toader, dar şi cu eforturile susţinute ale medicului Marius Dinu”.