Violeta Stoica

Nenumăratele probatorii dispuse într-unul dintre cele mai răsunătoare dosare ajunse în instanțele prahovene, unul care a avut implicații pentru sute de persoane, au condus la un număr impresionant de termene în proces. Dosarul Oniga, așa cum este cunoscută cauza în care a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupție Viorica Oniga, fosta șefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap constituită pe lângă Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, înaintează foarte greu la instanța de la Tribunalul Buzău.
Numai martorii audiați, printre care s-au aflat medici specialiști, medici primari, medici de familie, dar și persoane care au beneficiat de certificatele de handicap, au atins recordul de 245! În plus, probatoriile cu expertize și alte documente depuse la dosar solicitate de completul de judecată de la Tribunalul Buzău au prelungit procesul, aflat deja la al 84-lea termen!
Dosarul a ajuns inițial în fața judecătorilor de la Tribunalul Prahova, dar, motivându-se “publicitatea mult prea exagerată” a derulării procesului, acesta a fost transferat la Tribunalul Buzău, la doar câteva luni de la trimiterea în judecată, respectiv în luna ianuarie 2014.
În septembrie 2013, procurorii menționau că “inculpata Oniga Viorica – preşedintele Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap – şi Borcan Ioana – membră a comisiei respective, în schimbul unor sume de bani sau foloase materiale, au stabilit încadrarea în grad de handicap a solicitanţilor şi eliberarea certificatelor de încadrare în grad de handicap, deşi aceştia nu sufereau de afecţiunile care să le confere acest drept. Pe parcursul urmăririi penale, marea majoritate a persoanelor cercetate a recunoscut faptele săvârşite”.