Oamenii de știință susțin că au identificat primele semne ale bolii Parkinson la nivelul creierului, iar acestea apar chiar cu 15-20 de ani înaintea declanșării simptomelor, potrivit nhs.uk, preluat de MedLive.ro. Boala Parkinson este o afecțiune degenerativă a creierului, cauzată de pierderea celulelor nervoase care produc dopamină chimică, aceasta fiind responsabilă de transmiterea semnalelor între celulele nervoase. Acest proces duce la simptome precum tremuratul involuntar, mișcările lente și mușchii rigizi. Cercetătorii au vrut să descopere dacă se produc schimbări timpurii și în cazul altor celule de semnalizare înainte ca simptomele să apară. Astfel, au studiat 14 persoane provenite din familii europene, care au înregistrat un risc ereditar de Parkinston foarte putenic și rar din cauza unei mutații genetice, numită A53T SNCA. Specialiștii au comparat scanările creierului din acest grup cu cele din alt grup, ale unor oameni sănătoși, dar și cu cele provenite de la oameni diagnosticaţi cu o formă mai comună de Parkinson. Cercetătorii au descoperit că, în cazul persoanelor cu risc ereditar de Parkinson, există o pierdere de serotonină în mai multe zone ale creierului, care sunt afectate de boală, chiar înainte de debutul acesteia. Prin urmare, aceasta ar putea fi o schimbare ce are loc într-o faza incipientă a bolii. Totuși, specialiștii atrag atenția asupra faptului că forma ereditară de Parkinson este foarte rară, astfel că grupul de 14 persoane nu poate fi reprezentativ pentru majoritate.
În prezent, această afecțiune nu se poate vindeca și nici nu există un tratament preventiv. Acesta a fost un studiu transversal, care a comparat scanările creierului între oamenii cu o mutație genetică, cu risc ereditar ridicat de Parkinson, cei sănătoși, dar și cei cu o formă comună a bolii, unde cauzele sunt neclare. Persoanele cu risc genetic au mutația A53T SNCA. Proteinele SNCA se acumulează în celulele nervoase și formează aglomerații anormale de proteine, care sunt caracteristice bolii Parkinson. Din cauza faptului că persoanele care au mutații ale genei menționate sunt foarte susceptibile să dezvolte afecțiunea, la ele se formează o populație unică de proteine, care poate fi studiată înainte de apariția simptomelor.Cercetătorii au vrut să vadă dacă ar putea există schimbări precoce ale nivelurilor de serotonină din creier, deoarece studiile anterioare au arătat că şi celulele nervoase care produc serotonină pot fi afectate primele, înainte de celulele care produc dopamină, care sunt afectate pe măsură ce boala progresează.
Vârsta medie a celor 14 persoane cu mutația genetică a fost de 42 de ani, fiind din Grecia și Italia. Mai apoi, specialiștii au recrutat 25 de oameni sănătoși, de aceeași vârstă, și alți 40 de oameni cu o formă comună de Parkinson, cu vârstă medie de 60 de ani, din Londra.
Toți participanții au fost evaluați clinic pentru identificarea semnelor de Parkinson. Dintre cele 14 persoane cu risc genetic, șapte deja dezvoltau probleme de mobilitate și de mișcare. Participanților li s-au făcut și tomografii specializate pentru detectarea unui trasor radioactiv, care este asociat cu transportorul de serotonină și care ar putea indică nivelurile de serotonină din creier. De asemenea, a fost monitorizată activitatea dopaminei. Cele șapte persoane cu risc genetic care nu au prezentat încă simptome nu au avut pierderi de dopamină. Cu toate acestea, comparativ cu oamenii sănătoși, au avut mai puțini receptori de serotonină în zonele din creier care sunt afectate de Parkinson.
În cazul celor șapte oameni cu risc genetic, care aveau deja simptome, această pierdere a receptorilor de serotonină a fost mai extinsă. Per total, în toate grupurile aceste pierderi ale receptorilor de serotonină au fost asociate cu probleme musculare și de mișcare.Studiul este unul valoros, axat pe modificările care apar la nivelul creierului înaintea simptomelor tipice bolii Parkinson. Cu toate acestea, toate datele trebuie să fie adaptate la context, nu se poate spune că măsurarea activității serotoninei este o modalitate de a detecta predispoziția spre dezvoltarea bolii Parkinson.Pentru majoritatea persoanelor care dezvoltă Parkinson, cauza este neclară.