Legea care prevede că o diplomă de doctorat poate fi anulată doar în urma unei decizii definitive a instanței este constituțională, a stabilit, ieri, Curtea Constituțională, care a respins o sesizare a președintelui Klaus Iohannis, potrivit Hotnews.
Curtea Constituțională a respins, ieri, cu majoritate de voturi, sesizarea de neconstituționalitate a președintelui Klaus Iohannis pe Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011.
În luna aprilie, președintele Klaus Iohannis a trimis către CCR o sesizare de neconstituționalitate asupra acestei legi, modificată de Parlament după ce CCR stabilise că este neconstituțională în integralitatea ei.
Astfel, potrivit actului normativ diploma de doctor este revocată sau anulată prin hotărârea definitivă a unei instanțe judecătorești, iar prin derogare de la alin. (6) al art. 1 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 instituția emitentă introduce acțiunea în anulare a diplomei, în termen de un an de la data dispoziției de retragere a titlului de doctor. Legea mai prevede că titlul de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziției de retragere a acestuia.