• Ministrul Apelor și Pădurilor a promis lucrări hidrotehnice de urgenţă

Violeta Stoica

Ieri dimineață, miniștrii Grațiela Gavrilescu și Ioan Deneș au luat parte la videoconferința cu prefecții de la Ploiești, înainte de a pleca în teritoriu, în zonele afectate de inundații.
Prefectul județului Prahova, Mădălina Lupea, a precizat, ieri, în cadrul videoconferinței, că echipele pentru constatarea și evaluarea pagubelor produse sunt în teren, urmând să fie întocmit proiectul de hotărâre de guvern în vederea sprijinirii familiilor afectate de inundațiile care au avut loc zilele acestea. Și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost în zonele cu probleme, pentru evaluarea situației în vederea vaccinării și distribuirii de materiale sanitare.
„În afara locuinței modulare trimisă la Sângeru, care a ajuns la familia greu încercată de viitura care le-a ucis cei patru copii, mai dispunem de trei alte locuințe modulare (una nouă – primită anul trecut de la rezervele statului și încă două care existau deja din anii anteriori) și, în cazul în care vom avea solicitări în acest sens, le vom trimite în comunitățile aflate în nevoie. Crucea Roșie ne-a sprijinit foarte mult, în sensul că s-au trimis acolo unde există locuințe inundate, pe lângă alimente, 1.200 de litri de apă îmbuteliată, saci de dormit, paturi și pături. De asemenea, prin intermediul ISU, am trimis cisterne cu apă în zona localităților Sângeru și Lapoș”, a precizat prefectul de Prahova.
Pe de altă parte, în intervenția pe care a avut-o în cadrul videoconferinței, vicepremierul Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a anunțat că a decis, printr-o circulară dată către toate agențiile de protecția mediului din țară și gărzile de mediu din județe, să monitorizeze toți agenții economici care ar putea să polueze și să deverseze substanțe poluante în albiile râurilor sau să afecteze viața cetățenilor: „Probele pe care le prelevează reprezentanții instituțiilor statului să fie imediat analizate, iar măsurile pe care ar trebui să le impunem să fie făcute conform legii. Să se verifice astăzi toate planurile de intervenție ale agenților economici astfel încât dispeceratele acestor poluatori să funcționeze și să răspundă Instituției Prefectului și tuturor instituțiilor de mediu din județe”.

• Cantităţi uriașe de apă pe Mireșu și pe Lapoș

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, ajuns la Sângeru, le-a transmis părinților care și-au pierdut toți cei patru copii în urma viiturii care le-a spulberat la propriu casa că vor primi 3-asprijin de la guvern pentru a-și reface gospodăria. Nimic însă nu le va da înapoi celor doi tineri, de 22 de ani – mama respectiv de 26 de ani – tatăl, copiii luați de ape, dintre care unul încă nu fusese încă găsit nici până ieri după-amiază de pompierii militari, după zile întregi de căutări prin mâlul și resturile duse de viitură departe de locul în care până vineri după-amiază fusese căminul familiei greu încercate.
Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a anunțat, la Sângeru, că vor fi alocate fonduri – prin hotărâre de guvern – atât pentru cei afectați de inundații, cât și pentru efectuarea în 3-bregim de urgență a unor lucrări hidrotehnice pe apele curgătoare care au ieșit din matcă în zona de nord-est a județului Prahova.
Deneș a menționat și că apele Mireșului Mic și ale Lapoșului au crescut incredibil într-un timp extrem de scurt: “Au crescut foarte mult apele pârâului Lapoș și ale pârâului Mireșul Mic, care de la patru metri lățime a ajuns la 60 de metri și s-a întâmplat necazul pe care l-am văzut cu toții. Mergem la fața locului pentru a vedea ce lucrări hidrotehnice trebuie să facem în regim de urgență – consolidări de mal, diguri –astfel încât apa să nu mai producă astfel de probleme”, a afirmat ministrul Apelor și Pădurilor, la Sângeru.

• La Ciorani, leneșii nu vor mai primi ajutoare sociale

Un anunț făcut de primarul comunei Ciorani, Marin Voicu, ar trebui să fie un exemplu p3-centru mulți dintre edilii prahoveni. Voicu a spus că, pentru că unele persoane care beneficiază de ajutor social nu prestează muncă în folosul comunității, deși au această capacitate, s-a luat decizia de a se emite dispoziții pentru sistarea a 22 de astfel de dosare sociale.
Localitatea Ciorani mai are în evidență 70 de beneficiari de ajutor social, majoritatea fiind bătrâni sau persoane fără venituri, iar decizia îi va afecta pe aceia care au putere de muncă, dar cărora lenea le pune mari probleme.