V. Stoica

Ce poate fi mai greu pentru un copil decât să fie abandonat de părinții care l-au adus pe lume? Ce gândește o mamă care își părăsește copilul, imediat după ce i-a dat viață, într-un pătuț de maternitate? Cât de mult așteaptă un copil adoptabil să își găsească mamă și tată de împrumut sau definitivi?
Întrebări ale căror răspunsuri sunt deseori așteptate în zadar, pentru că doar un copil abandonat sau care așteaptă să fie înfiat știe prin ce momente cumplite trece în fiecare dintre etapele vieții sale…
În Prahova sunt acum zeci de copii declarați adoptabili. La finalul lunii martie a acestui an, 80 de minori se aflau în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova ca făcând parte din categoria copiilor aflați în așteptarea împlinirii visului de a avea o mamă și un tată, o familie în sânul căreia să se simtă întregi.

Cinci dintre cei 80 de copii prahoveni adoptabili au intrat în această categorie în luna martie a acestui an, ceea ce le va da posibilitatea familiilor atestate ca fiind apte să adopte să îi înfieze. Pe de altă parte, însă, 10 familii din Prahova au primit, tot în luna martie, atestat ca fiind apte să adopte.
În cursul anului trecut, 108 familii au fost atestate ca fiind apte să adopte, fiind pronunțate de către instanță 32 de sentințe de încredințare în vederea adopției, pentru 47 de copii fiind încuviințată adopția internă, tot în cursul anului trecut.
Familiile sau persoanele singure care doresc să adopte unul dintre zecile de copii adoptabili, din județul Prahova, trebuie să cunoască și procedura care ar trebui urmată pentru înfierea unui minor.
Procedurile diferă în funcție de proveniența copilului adoptabil, dacă acesta este sau nu din sistemul de protecție. În primul rând, trebuie obținut atestatul de persoană sau de familie aptă să adopte, aflându-se în imposibilitatea de a se încadra în această categorie persoanele care au boli psihice sau handicap mintal, care au fost condamnate definitiv pentru o infracțiune contra persoanei sau familiei sau pentru trafic sau consum de droguri, care au fost decăzute din drepturile părinteşti sau au un copil care beneficiază de o măsură de protecţie specială.
După depunerea dosarului pentru primirea atestatului, care cuprinde o serie de documente obligatorii, persoana sau familia care dorește să înfieze un copil va fi înscrisă în Registrul Național pentru Adopții (R.N.A) alături de celelalte persoane/familii atestate din România. Etapele următoare vizează identificarea și selectarea de către DGASPC Prahova a persoanei/familiei atestate în vederea adopţiei care, din punct de vedere teoretic, corespunde nevoilor copilului. Criteriile de potrivire luate în considerare pentru includerea unui adoptator în lista unui copil sunt vârsta și sexul copilului; numărul de copii pe care familia îi poate îngriji; starea de sănătate şi nivelul de dezvoltare al copilului, fiind acordată prioritate rudelor copilului, dar și persoanei alături de care copilul a petrecut cel puțin șase luni, precum și familiei/persoanei care a adoptat frați ai minorului adoptabil. Următoarea etapă constă în potrivirea practică, respectiv în organizarea de întâlniri între adoptator și copilul adoptabil, înaintea acestui moment, familia sau persoana adoptatoare putând refuza continuarea potrivirii practice sau acceptarea continuării procedurii. Numărul întâlnirilor necesare pentru constatarea compatibilităţii dintre copil şi adoptator/familia adoptatoare se stabileşte de către cei doi responsabili de caz (cel al copilului și cel al familiei), în funcţie de particularităţile şi evoluţia cazului, dar nu mai puțin de patru întâlniri. După ce s-a realizat acomodarea copilului cu familia adoptatoare, DGASPC Prahova sesizează instanţa judecătorească pentru încredinţarea copilului în vederea adopţiei. Acest lucru înseamnă că judecătorii dispun încredințarea copilului la adoptatori (la domiciliul lor) pentru o perioada de minimum 3 luni, timp în care DGASPC monitorizează îndeaproape evoluția relațiilor dintre copil și adoptator. Încredințarea în vederea adopției nu este necesară în cazul în care copilul ar fi adoptat de către tutorele său ori de către persoana/familia la care se afla în plasament de cel puțin 6 luni.
Încuviințarea adopției are loc tot în instanță, după parcurgerea termenului stabilit pentru perioada de încredințare în vederea adopției. Cererea de încuviinţare a adopţiei va fi introdusă fie de către adoptator sau familia adoptatoare, fie de către direcţia de la domiciliul acestora la sfârşitul perioadei de încredinţare în vederea adopţiei. După rămânerea definitivă a hotărârii judecatorești privind încuviințarea adopției, adoptatorul dobândește drepturi și obligații parintești întocmai ca şi faţă de un copil biologic și încetează definitiv rudenia copilului faţă de părinţii săi fireşti, emițându-se un nou certificat de naștere pentru copil (în care adoptatorii sunt înregistrati la rubrica “părinți”).
Dacă își mai pune cineva întrebarea cum este mai bine – să informeze sau nu copilul despre faptul că este adoptat, trebuie știut că adoptatorii sunt obligaţi să informeze gradual copilul că este adoptat, începând de la vârste cât mai mici, cu sprijinul specialiştilor din cadrul compartimentului de adopţii şi postadopţii al DGASPC Prahova.