Vietnam a anunțat că va mobiliza armata și forțele de ordine pentru a combate începutul unei epidemii de pestă porcină africană, care a condus deja la sacrificarea a aproximativ 4% din turmele de porci ale țării, scrie Reuters, potrivit Mediafax.
Virusul, depistat prima dată în februarie, a afectat ferme din 29 de provincii și a obligat autoritățile să sacrifice peste 1,2 milioane de animale.
„În curând soldații și polițiștii vor lua parte la eforturile de a ne asigura că porcii sunt sacrificați la timp, pentru a ține epidemia sub control”, a scris ieri ziarul de stat Tien Phong, citând declarațiile ministrului adjunct al Agriculturii, Phung Duc Tien. Tien a declarat că poliția va începe o anchetă în cazuri în care autoritățile locale nu au reușit să gestioneze epidemia.
„Vietnam nu s-a confruntat niciodată cu o epidemie atât de periculoasă și de costisitoare în industria agricolă”, a afirmat luni ministrul Agriculturii Nguyen Xuan Cuong.
Carnea de porc reprezintă trei sferturi din totalul de carne consumată în Vietnam, o țară cu 95 de milioane de locuitori. Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU a sfătuit statul în martie să declare epidemia de febră porcină o chestiune de urgență națională.