• Biciclist prins în trafic cu o alcoolemie de 1, 77mg/l ! Şi nu căzuse de pe bicicletă…

F.T.

Să fie coincidenţă sau nu faptul că, de când la conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova se află comisarul şef Florin Aristan ( fost şef la Biroul Naţional Drumuri Europene DN 1), iar adjunct – comisarul şef Ginel Preda ( specialist în combaterea Criminalităţii Economice ), acţiunile pe linie rutieră şi, implicit, economică s-au înmulţit ? Noi zicem că nu. Nu, în contextul în care, în ultima perioadă, s-au intensificat atât controalele pe şoselele din judeţ, cât şi la agenţii economici. Astfel, Ia sfârşitul săptămânii, a continuat acţiunea de instituire a mai multor filtre rutiere în Prahova, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Exemplificăm doar prin câteva cazuri: în Podenii Vechi, un şofer a fost prins conducând sub influenţa alcoolului, iar în urma testării cu dispozitivul etilotest a rezultat o valoare de 0,57 mg în aerul pur expirat. Un alt bărbat a fost prins, în dimineaţa zilei de sâmbătă, la Breaza, conducând tot sub influenţa lui… Bachus, iar în aerul pur expirat a reieşit – tot în urma testării – o concentraţie de 1, 01 mg ! Ambii şoferi au fost duşi la spital, pentru a li se recolta sânge, pentru ca mai apoi, în urma rezultatelor, să le fie întocmite dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de „conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fiind sub influenţa băuturilor alcoolice”. Tot cu dosar penal s-a ales şi un tânăr din Podenii Noi, în vârstă de numai 21 de ani, care a fost prins şofând băut şi, colac peste pupăză, nu avea nici permis de conducere! Fireşte că s-a ales cu dosar penal ! Acestea au fost doar câteva acţiuni din zilele de vineri şi sâmbătă, când agenţii rutieri prahoveni au contabilizat peste 60 de sancţiuni contravenţionale, iar 18 şoferi au rămas fără permis.
În schimb, fără lanţ la pinioane nu puteau să rămână… bicicliştii. Că nu toţi dau pe-afară în ceea ce priveşte corectitudinea participării la un trafic civilizat. De exemplu, tot în ziua de sâmbătă, dintre cei 34 de biciclişti controlaţi, 15 au fost amendaţi sau au scăpat mai ieftin, în sensul că au fost doar mustraţi. Iar recordul îl deţine un bărbat în vârstă de 46 de ani, în cazul căruia etilotestul a indicat valoarea de 1, 77 mg/l în aerul pur expirat. Păi, să nu-ţi pui întrebarea cum mai reuşea să-şi menţină echilibrul în picioare, darămite pe două roţi ? Ba da !
În ceea ce priveşte acţiunile pe linie de combatere a criminalităţii economice, ofiţerii din cadrul serviciului de investigare a infracţiunilor de acest gen au controlat un magazin din comuna Berceni, constatând că acolo se vindeau mai multe produse ( în special alimente) pentru care proprietarul magazinul nu deţinea documente justificative de provenienţa. Iar pentru ca „tacâmul contravenţional” să fie complet, s-a constatat că unitatea nu era dotată cu casă de marcat proprie. În cauză a fost aplicată o amendă în valoare de 20.000 de lei, iar bunurile a căror provenienţă nu a fost justificată au fost confiscate.
Totodată, s-a dispus ca activitatea în punctul de lucru nedeclarat la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Prahova să înceteze până la intrarea în legalitate.
Aceiaşi oameni ai legii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au finalizat şi înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti un dosar ce are ca obiect comiterea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale.
Astfel, potrivit unui comunicat al IPJ Prahova, „în respectiva cauză, un bărbat de 35 de ani din Ploieşti este cercetat pentru faptul că, în calitate de angajat al respectivei firme, ar fi montat şapte case de marcat care nu au fost fiscalizate corect, în sensul că nu au avut o serie fiscală care să se regăsească în evidenţele ANAF, pe acestea fiind menţionate serii fiscale fictive”.