România va fi reprezentată de 12 înotători la Campionatul Mondial Şcolar care se va desfăşura de la Rio de Janeiro, între 17 şi 23 mai, câţiva dintre ei având potenţial pentru a se califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după cum a afirmat preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, Camelia Potec (foto), citată de Agerpres. „Noi ne cunoaştem de foarte mult timp, suntem aici să le recunoaştem valoarea, care din punctul meu de vedere în acest moment este mică, pentru că ei pot mult mai mult, pot lua medalii mult mai strălucitoare. Cred că este o competiţie la care sportivii noştri pot câştiga medalii. Este o competiţie nu tocmai de obiectiv, pentru că valoarea unora dintre ei este mult mai mare şi se pot califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo. De aceea este o competiţie bună, dar nu este cea mai mare la care ei pot participa. Anul acesta a fost unul dificil pentru mulţi dintre ei, pentru că nu au avut unde să se pregătească, bazinele de la Lia Manoliu şi Olimpia sunt închise de luni bune şi au făcut un sacrificiu mult mai mare decât înainte. Cu atât mai mult, performanţele lor sunt extraordinare”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Camelia Potec.
Ioana Mihaela Neacşu, inspector şcolar general ISMB, a afirmat că s-au făcut eforturi pentru ca delegaţia României să fie prezentă la Rio de Janeiro: „În perioada 17-23 mai va avea loc la Rio de Janeiro Campionatul Mondial Şcolar şi una dintre condiţii este să avem grupe de fete şi băieţi. În ultimele patru ediţii, România a fost reprezentată de înotători de la Colegiul „Emil Racoviţă” şi s-a întors cu rezultate onorabile. Suntem alături de voi, facem eforturi, pentru că, după cum e ştiut, performanţa sportivă costă. Nu poţi obţine performanţă fără o investiţie serioasă şi continuă”.
Sportivii care fac parte din lotul României la Campionatul Mondial Şcolar, elevi la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, sunt următorii: Irina Alexandra Tomuţă, Ciprian Lemnaru, Rebeca Chelu, Andrei Huduban, Ioan Mihnea Florea, Alexandra Şerman, Mihai Popa, Ioana Gâdea, Claudia Gâdea, Ioan Gabriel Dumitrache, Alexandru Ştefănescu şi Beatrice Bocan.
Campionatul Mondial Şcolar este organizat de Internaţional Sport School Federation, unde este afiliată şi Federaţia Sportului Şcolar Universitar din România.
Finanţarea a fost susţinută de către Ministerul Educaţiei Naţionale, prin FSSU, iar transportul a fost asigurat prin FNAP-Bucureşti, de către Centrul de Tineret al Municipiului Bucureşti şi Primăria sectorului 2.