Luiza Rădulescu Pintilie

De la premiera din iarna anului 2013, spectacolul „Dragonul” căruia îi dau viaţă actori ai secţiei Păpuşi a Teatrului „Toma Caragiu” din Ploieşti a cucerit şi premiile unor festivaluri naţionale şi, cu siguranţă, cu mult mai important, inimile a nu puţini spectatori de acasă, din ţară şi din străinătate.
Şi, fără doar şi poate, la fel se va întâmpla şi în aceste zile în care „Dragonul” a ajuns la Ankara-Turcia, la cea dea 15-a ediţie a Festivalului Internaţional „ Kucuk Hanimlar, Kucuk Beyler-Little Ladies, Little Getlemen”, urcând pe scenă- după cum ne-a precizat directorul teatrului ploieştean, Mihaela Rus – alături de personaje aduse de actori din nouă ţări invitate. Actorii Teatrului de animaţie pentru copii şi tineret Imaginario din Ploieşti prezintă povestea Dragonului în şase reprezentaţii programate în trei zile ale festivalului , ducând sub lumina reflectoarelor şi către cea din privirile micilor spectatori nu numai frumuseţea unui spectacol inspirat de măştile şi păpuşile teatrului tradiţional japonez Bunraku şi profunzimea unei poveşti în care binele învinge, cu o sabie fermecată, răul, alungând vrăjile şi readucând la lumină frumuseţea, dar mai ales transmiţând către sufletul şi mintea celor aflaţi în public profunzimea unor valori fundamentale ale umanităţii: iubirea, onoarea, loialitatea. Iar lângă măiestria actoricească a actorilor care însufleţesc personajele- Mihaela Rus, Ioana Roşu, Costel Dobrescu, Lucian Orbean, Lizica Stere, Ana Maria Orbean, Nelu Neagoe, Paul Niculae – se adaugă şi ineditul animaţiei digitale şi al unor efecte speciale (semnate de Lucian Băbeanu), imaginea şi sunetul completându-se într-o realizarea artistică de înalt nivel, care reprezintă o noutate pentru public.
Regia spectacolului este semnată de Liliana Gavrilescu, scenografia de Mihai Androne, iar muzica de Marin Fagu. Prezenţa teatrului ploieştean la festival este finanţată de Institutul Cultural Român din Istanbul.