Unul dintre autorii furtului de un milion de euro, de la Valea Călugărească, a fost prins iar la furat…

F. T.

Care este rolul detenției ? Al pușcăriei, adică ? Să te facă om , chipurile ! Să înțelegi ce e și să prețuiești libertatea ! Asta la nivel de teorie… . Practic, nu de puține ori, lucrurile stau invers. De-aia, atât în teorie cât și în practică, există termenul de “recidivă”.
Concret, iată despre ce este vorba: Ieri, polițiștii din Ploiești au efectuat cinci percheziții la persoane bănuite de furturi din locuințe și dintr-un autovehicul. Două dintre ele au avut loc la Ploiești, iar alte trei – în Valea Călugărească.
Până aici, nimic nou. Percheziții au mai fost, vor mai fi…
“Din cercetări au rezultat indicii că, în perioada martie – aprilie a.c., persoanele în cauză ar fi săvârșit șase infracțiuni de furt din locuințe de pe raza municipiului Ploiești. Se pare că aceștia pătrundeau în locațiile vizate prin efracție, pe timpul nopții, de unde sustrăgeau bunuri și valori, respectiv bani, bijuterii, electronice, parfumuri, obiecte vestimentare etc. De asemenea, aceleași persoane sunt bănuite că, la data de 28 aprilie, ar fi spart geamul lateral al unui autovehicul din Ploiești, din habitaclul căruia ar fi sustras un portofel, care conținea acte și suma de 100 de lei.Până în prezent, prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este estimat la peste 25.000 de lei”, se precizează într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova.
Repetăm: tot nimic nou, fiindcă spargeri de locuințe și autoturisme au mai fost, vor mai fi. Indivizi de această teapă, conduși la audieri – cinci în cazul de ieri – au mai fost și vor mai fi, nicio grijă !
Surpriza, însă, abia acum vine. Potrivit unor surse judiciare, unul dintre cei cinci conduși ieri la audieri ar fi chiar autorul așa- numitului “jaf al secolului”, din urmă cu aproximativ 8 ani, din Valea Călugărească. Jaf de aproape un milion de euro.
La vremea respectivă, unul dintre autori – minorul Alexandru Tănase, în vârstă de 16 ani – a furat împreună cu un prieten de-al său ( în vârstă de 18 ani, ), în noaptea de 13 spre 14 ianuarie 2011, dintr-o casă nelocuită, sus-amintita sumă, scoasă de către o pensionară de la bancă. Ambii, aproape analfabeți, habar nu aveau cât furaseră.. Și au început să așeze “hârtiile” în teancuri, după… culoare.
A urmat apoi a doua fază, ca-n filmele cu proști: Adulmecând îmbogățirea peste noapte a celor doi, aceștia au fost , la rându-le, jefuiți de alți șase indivizi de aceeași teapă. Într-un final, toți au fost prinși și condamnați la închisoare.
Numai că Alexandru Tănase, în vârstă de 16 ani atunci, a primit de la judecătorii Curții de Apel Ploiești o condamnare de 4 ani și șase luni, cu executare. A ieșit din pușcărie la începutul lunii februarie a anului 2017.
Ce-i drept, a fost cuminte doi ani și ceva. După care, și-a reluat meseria de infractor !