• Unitatea medicală va cumpăra un mamograf ultraperformant

Violeta Stoica

Controalele efectuate la Spitalul Municipal Ploiești pentru depistarea apariției unor afecțiuni tumorale la sân vor fi mult mai ușor de realizat de către personalul medical al acestei unități medicale ploieștene, iar pacientele vor afla în timp mult mai scurt dacă au probleme de sănătate. Achiziția unui mamograf digital cu tomosinteză – care va fi utilizat în cadrul laboratorului de radiologie al spitalului – va spori șansele de depistare exactă și de efectuare a biopsiei în cazul sesizării unor leziuni canceroase.
Reprezentanții Spitalului Municipal Ploiești vor deschide, la mijlocul lunii iunie, ofertele ce vor fi depuse de către furnizorii specializați în aparatură medicală specifică depistării tumorilor mamare.
Aparatul respectiv va trebui să fie echipat și cu un sistem de biopsie avansat, cu pat dedicat și cu poziționarea acului folosind date din tomosinteza efectuată automat în cadrul mamografiei. Potrivit specialiștilor, tomosinteza sânului reduce foarte mult rezultatele incerte ale investigației medicale, fiind capabilă să detecteze și leziunile mici, precum și să scadă numărul rezultatelor fals pozitive. Nemaifiind nevoie – pentru rezultatele discutabile ale mamografiei digitale normale – de revenirea pacientei pentru o nouă investigație similară la un interval de câteva luni, se reduc și iradierea pacientei și implicațiile nedorite pentru sănătatea persoanei supuse investigației.
Pe de altă parte, atunci când rezultatele sunt foarte sigure prin folosirea acestei tomosinteze, nu mai este nevoie de efectuarea biopsiilor și chiar a operațiilor inutile.
Practic, mamografia digitală cu tomosinteză este o investigație medicală performantă prin care se poate depista și diagnostica din timp apariția unei tumori mamare, chiar dacă aceasta are dimensiuni foarte reduse.
Costul unui asemenea mamograf cu tomosinteză, cu ajutorul căruia se poate efectua inclusiv biopsia, se ridică la aproximativ 1,8 milioane de lei.