Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu a fost inclusă, din acest an, în calendarul BOR

Nicoleta Dumitrescu

  Pentru creştinii ortodocşi, ieri a fost triplă sărbătoare, fiind marcate Săptămâna Luminată, Izvorul Tămăduirii şi Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu din judeţul Prahova. Astfel, bisericile – aşa cum a fost şi Biserica Sf. Antonie cel Mare din Ploieşti – au fost pline de credincioşi, atât în interior, cât şi în jurul lăcaşurilor de cult, având în vedere că, în mod special de Izvorul Tămăduirii, s-au oficiat slujbe de sfinţire a apei – agheasma mică. Ca de fiecare dată, cei mai mulţi credincioşi s-au dus la Mănăstirea Ghighiu, având în vedere faptul că, ieri, a fost şi sărbătoarea celebrei icoane pe care o găzduieşte, despre care se spune că este făcătoare de minuni. De menţionat că 2019 este primul an în care se dă cinstire şi Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu, aflată la câţiva kilometri de Ploieşti, înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române fiind hotărâtă în primăvara anului trecut.

O mare sărbătoare închinată Maicii Domnului, Izvorul Tămăduirii nu are dată fixă, fiind trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată. Tocmai de aceea, preoţii le-au spus credincioşilor care au umplut bisericile – aşa cum a făcut şi preotul Gheorghe Lazăr de la 3-aBiserica Sf. Antonie cel Mare din Ploieşti – că, ieri, a fost triplă sărbătoare. De departe, însă, cele mai multe persoane – de ordinul zecilor – au venit să asiste la oficierea slujbei de sfinţire a apei pe care, apoi, pusă în sticle, să o ducă acasă, păstrându-se astfel credinţa conform căreia gustată, după rugăciuni, ajută pentru sănătatea sufletului şi a trupului. La Biserica Sf. Antonie cel Mare, cele trei butoaie mari şi unul mai mic, pentru sfinţita apă, dar şi o masă rotundă, de la care s-a oficiat slujba, acoperită cu o faţă de masă în culorile tricolorului românesc, au fost pregătite din timp, acestea fiind amplasate în afara Casei social-pastorale “Sfinţii Ioachim şi Ana”, aflată în spatele lăcaşului de cult menţionat. Iar startul – dacă se poate spune aşa – al sfinţirii apei în aer liber, s-a dat la ora 12.00, la finalul slujbei din biserică, în sunet de toacă, purtată în mâini de un tânăr în spatele căruia se afla preotul Lazăr, alături de alţi enoriaşi. A fost o slujbă frumoasă, plină de pilde şi învăţături, din care nu a lipsit descrierea minunii petrecute în apropierea Constantinopolului – cea care spune că Maica Domnului i-a dezvăluit împăratului Leon cel Mare (457-474), înainte de urcarea sa pe tron, locul unui izvor cu apă vindecătoare. În acest context, în cuvântul său, preotul le-a mărturisit celor prezenţi, cu vădită emoţie, că a avut privilegiul, cu ani în urmă, să ajungă să vadă şi să guste chiar din apa acestui izvor magic. Iar la finalul slujbei, conform rînduielilor bisericeşti, preotul i-a binecuvântat pe cei prezenţi, stropindu-i, cu ajutorul unui mănunchi de busioc, cu apa abia sfinţită. Şi pentru că ieri a fost marcată şi Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu din judeţul Prahova, preotul Lazăr le-a spus zecilor de persoane care se adunaseră în curtea bisericii şi povestea acestei icoane, menţionând că o copie a ei se află şi la biserica pe care acesta o păstoreşte. Astfel, cei prezenţi au putut afla că maicii Pelaghia de la Mănăstirea Ghighiu – trecută de ceva vreme la cele veşnice – i se datorează transferul icoanei din biserica mică în cea mare, urmare a faptului că, aflată într-o călătorie, i s-a arătat în vis, de trei ori, Maica Domnului, care i-a spus unde ar trebui să stea icoana care îi este închinată.

Icoană făcătoare de minuni

Ieri, a fost pentru prima dată când creştinii ortodocşi au sărbătorit şi cinstirea icoanei de la 3-bMănăstirea Ghighiu.Mai exact, pe data de 15 februarie 2018, a fost aprobată înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, începând cu anul 2019, a cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului -Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu din Arhiepiscopia Bucureștilor în ziua praznicului Izvorului Tămăduirii, în acest context fiind aprobate și textele Acatistului și Slujbei Sfintei Icoane a Maicii Domnului- Siriaca.Decizia a fost luată într-una dintre şedinţele de lucru ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Mănăstirea Ghighiu – care se află în satul omonim din comuna Bărcăneşti, județul Prahova – renumită ca icoană făcătoare de minuni, este considerată o culme a artei sacre siriene, venită din părțile creștinilor sirieni, în secolul al XVI-lea. Icoana a ajuns în România în anul 1958, ea fiind adusă de către episcopul Vasilios Samaha și oferită Patriarhului Justinian Marina, în urma unui vis în care Maica Domnului i-a cerut să îi ducă icoana în acest loc. Icoana a fost adusă din Siria și depusă în Catedrala Patriarhală din București. Se spune însă că Maica Domnului i-ar fi cerut Preafericitului Patriarh, în vis, să îi ducă icoana la Mănăstirea Ghighiu. Astfel că icoana a fost dusă la această mănăstire, unde a început să facă minuni. Conform CrestinOrtodox.ro, icoana a fost adusă la Mănăstirea Ghighiu în data de 25 februarie 1958. Zugrăvită pe lemn de santal, icoana făcătoare de minuni de la Ghighiu este aparte, fiind una dintre puţinele reprezentări în care Măicuţa suferă, pare întristată amarnic de suferinţele Fiului şi păcatele oamenilor. Își păstrează numele de „Siriaca” datorită provenienței sale, fiind adusă din Siria, ea fiind renumită mai ales pentru ajutor în naştere de prunci şi tămăduirea unor boli.