Violeta Stoica

Programul de deszăpezire pentru următorii trei ani, aferent viitorului acord-cadru ce va fi încheiat de Consiliul Județean Prahova pentru perioada 2019-2022, aprobat de către consilierii județeni în cadrul ședinței din această săptămână, vine cu schimbări comparativ cu anii anteriori.
Printr-o hotărâre adoptată de către aleșii județeni, s-a aprobat un program diferit pe cele opt sectoare existente deja și pe DJ 713 Sinaia – limita cu județul Dâmbovița. Astfel, în cele opt sectoare, pregătirea bazelor de deszăpezire și a punctelor de sprijin va avea loc între 1 noiembrie și 15 noiembrie, iar desfășurarea propriu-zisă a serviciului de deszăpezire intră în program de la 15 noiembrie și se finalizează la 15 martie anul următor. Pe DJ 713, drum montan destul de greu accesibil în perioada de iarnă, pregătirea bazelor și a punctelor de sprijin începe cu două săptămâni mai devreme, respectiv de la 15 octombrie, iar desfășurarea propriu-zisă a serviciului de deszăpezire – de la 1 noiembrie și până la 31 martie anul următor.
Potrivit aceleiași hotărâri, s-a stabilit menținerea împărţirii judeţului Prahova în 8 (opt) sectoare, însă pentru perioada 2019-2022 a mai fost inclus, separat, și drumul județean DJ 713, drum izolat, cu caracteristicile unui drum de munte. Această arteră rutieră face legătura între Prahova și Dâmbovița – pe raza Prahovei fiind vorba despre 6 kilometri, traseul pornind de la Sinaia, intersecția cu DN71 și ajunge până la limita cu județul Dâmbovița.
Reţeaua de drumuri judeţene din judeţul Prahova cuprinde 71 de drumuri judeţene, cu o lungime totală de 1137,654 km. Sectoarele de drumuri judeţene aflate în administrarea Consiliului Judeţean Prahova care necesită a fi întreţinute pe timp de iarnă totalizează 938,490 km.
Pentru că acordul-cadru încheiat pentru perioada 2016-2019 a expirat în acest an, Consiliul Județean Prahova va demara, în scurt timp, procedura de achiziție destinată parafării altor acorduri-cadru pentru o perioadă de trei ani, respectiv din iarna 2019/2020 și până la finalul sezonului de deszăpezire din iarna 2021/2022.