N.Dumitrescu

  Venirea primăverii a adus odată cu ea, aşa cum era şi de aşteptat de altfel, şi o mai veche problemă cu care se confruntă destule localităţi prahovene: reactivarea alunecărilor de teren. Practic, topirea zăpezii şi desele procese de îngheţ-dezgheţ au făcut ca în mai multe zone ale judeţului pământul să o ia efectiv la vale, acest fenomen fiind înregistrat mai ales acolo unde au mai fost astfel de probleme, pe listă regăsindu-se, deocamdată, localităţile Breaza, Poiana Câmpina, Gornet, Poseşti, Ceraşu, Comarnic, Bertea, Drajna, Predeal-Sărari. Primarii localităţilor menţionate au transmis, deja, către autorităţile judeţene, documente din care reiese cu ce necazuri se confruntă comunităţile pe care aceştia le conduc, din cauza alunecărilor de teren produse în primele luni ale anului 2019. În vederea constatării celor semnalate, deja au fost efectuate vizite în teren, de către membrii unei comisii speciale de evaluare, ultima deplasare de acest gen, la care au participat atât şeful ISU Prahova, cât şi prefectul judeţului, având loc, acum câteva zile, în comuna Ceraşu, verificări similare fiind programate, în această săptămână, la Predeal-Sărari şi Drajna. După verificările în teren vor fi estimate sumele necesare pentru punerea în siguranţă a zonelor afectate, în vederea solicitării de alocări financiare din partea Guvernului. Mai trebuie adăugat faptul că, având în vedere că Prahova este considerată o zonă în care alunecările de teren sunt deja… istorice,  acum două săptămâni, ISU Prahova a fost dotat cu o tabără mobilă pentru persoane sinistrate sau evacuate.

Cea mai recentă deplasare în teren pentru a verifica, la faţa locului, care sunt efectele alunecărilor de teren înregistrate de la începutul acestui an, a fost realizată în comuna Ceraşu. Concret, prefectul Mădălina Lupea și inspector șef al ISU Prahova, lt.col. Mihai Drăgan, însoţiţi de reprezentanţi ai Primăriei Cerașu, s-au deplasat în mai multe puncte din comună. La fața locului au fost observate cele descrise în procesul-verbal întocmit de către autorităţile locale și, chiar dacă nu există pericolul imediat ca locuitorii din unele dintre zonele afectate să rămână izolaţi, s-a dispus ca zonele afectate de alunecări să fie ținute sub observație permanentă. În această comună, aşa cum reiese din documentele întocmite de către autorităţile locale, pe cursul pârâului Valea Slonului sunt două alunecări de teren, dintre care în cazul uneia este vorba despre o reactivare. S-a făcut precizarea că un zid de sprijin a fost distrus în zona unui pod realizat din traverse de cale ferată, ceea ce pune în pericol această construcţie şi riscă să lase fără zonă de acces cele şapte gospodării din zonă. De asemenea, sunt probleme şi la intrarea în satul Valea Lespezii, iar drumul comunal 30 este considerat, tot din cauza alunecărilor de teren, un real pericol, reprezentând singura cale de acces spre satul Slon, iar în satul Brădet, un drum local situat în vecinătatea pârâului cu același nume a fost blocat, după prăbuşirea unui versant.
Potrivit declaraţiilor prefectului Mădălina Lupea, verificările în teren vor continua şi în această săptămână, următoarele deplasări fiind programate în comunele Predeal-Sărari şi Drajna. După ce se va face o evaluare a ceea ce se va constata la faţa locului, în tot judeţul, se va realiza şi o estimare a sumelor necesare pentru punerea în siguranţă a zonelor afectate, documentele urmând să fie transmise la Guvern, în vederea de alocări financiare, aşa cum au fost făcute şi în anii trecuţi.

Breaza, Gornet şi Bertea, din nou pe lista localităţilor în care pământul o ia la vale

Dacă este să privim în urmă, aproape că nu este an în care pe lista localităţilor în care au fost înregistrate alunecări de teren să nu se regăsească Breaza, Gornet sau Bertea. În cazul primei localităţi, de pildă, se menţionează faptul că alunecări de teren au fost înregistrate pe străzile Valea Morii, Primăverii, Daliilor, Dorobanţi, Ocinei, Poieniţei, Salcâmilor, dar şi pe drumul judeţean 101 R. Iar la Gornet, conform procesului-verbal întocmit de către primăria 3-adin localitate, în satul reşedinţă al comunei, pe strada Sărata, la gospodăria unei familii a fost observată existenţa unor deteriorări vizibile ale elementelor de construcţie a locuinţei, respectiv crăpături şi dislocări ale unor bucăţi din pereţii perimetrali, crăpături şi denivelări fiind vizibile atât la scara de acces în casă, cât şi la pardoseală şi la nivelul planşeului.
La Bertea, din cauza precipitaţiilor, în satul Lutu Roşu, la podul de la punctul “Valea Scândurii”, s-a constatat distrugerea rampelor, autorităţile fiind de părere că evoluţia fenomenului de alunecare a terenului poate duce la distrugerea totală a construcţiei şi la limitarea accesului către proprietăţi şi locuinţe. Totodată, pe drumul judeţean 101 T, în punctul “Şcoala Lutu Roşu”, s-a produs colmatarea podeţului tubular. Acesta nu poate fi folosit, în prezent circulându-se cu dificultate, în condiţii improprii, pe o construcţie provizorie amenajată de autorităţile locale în amonte. Mai mult, din cauza eroziunii unui mal, în punctul “Pod Călmuioasa”, a fost afectat şi terenul pe care este amplasată Piaţa comunală, pe o suprafaţă de aproximativ 120 mp.
Trebuie menţionat faptul că, pe lista localităţilor în care au fost înregistrate probleme din cauza alunecărilor de teren care au fost consemnate, de asemenea, în procesele-verbale de constatare a pagubelor, se mai regăsesc Poiana Câmpina, Poseşti, Drajna, Comarnic, Predeal-Sărari, cu menţiunea că nu este exclus ca documentul să fie completat şi cu alte noi nume de aşezări prahovene.

Tabără mobilă cu capabilitate de 200 de locuri

Având în vedere faptul că nu este exclus ca, în unele zone din Prahova, alunecările de teren să afecteze şi casele, iar acestea să nu mai prezinte niciun fel de siguranţă pentru locuire, aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi, un exemplu fiind la Gornet, în urmă cu două săptămâni, ISU Prahova a primit o dotare necesară mai ales în situaţiile în care sunt 3-bînregistrate calamităţi. Este vorba despre o tabără mobilă pentru persoane sinistrate sau evacuate, în sistem container, care este dotată şi cu o bucătărie. Noua dotare poate asigura cazare şi masă pentru 200 de persoane și poate fi folosită atât pentru salvatori, cât și pentru sinistrați, în caz de nevoie. Tabăra mobilă este compusă din trei containere identice, plus o bucătărie rulantă auto, care poate fi utilizată atât ca bază de intervenţii, cât și atunci când se impune dislocarea cât mai aproape de eveniment. De asemenea, este dotată cu paturi pliante, saci de dormit, sistem de încălzire și răcire, cort cu accesorii pentru servit masa și iluminare.