Împăratul Japoniei, Akihito, care va renunţa la tron la sfârşitul acestei luni, şi împărăteasa Michiko au celebrat ieri şase decenii de căsătorie prin evenimente aniversare desfăşurate pe parcursul zilei, potrivit agenţiei nipone Kyodo, citată de Agerpres.
În 1959, Akihito, pe atunci prinţul moştenitor al Japoniei, s-a căsătorit cu Michiko Shoda, fiica unui om de afaceri, prima femeie fără rang nobiliar care a devenit soţia unui moştenitor al tronului imperial.
Akihito va abdica la 30 aprilie, devenind primul suveran japonez care renunţă la tron în ultimii peste 200 de ani.
Un grup de parlamentari din mai multe partide şi reprezentanţi ai comunităţii de afaceri au organizat un festival pentru a marca cei 30 de ani de domnie ai împăratului, desfăşurat la teatrul Naţional din Tokyo. Împăratul şi împărăteasa, în vârstă de 84 de ani, nu au participat la acest eveniment.
În timpul dimineţii, cuplul imperial a fost felicitat de către prinţul moştenitor în cadrul unui eveniment aniversar desfăşurat la Palatul Imperial, la care au luat parte şi alţi membri ai familiei imperiale, printre care prinţesa moştenitoare Masako, fiul cel mic, Fumihito, şi soţia acestuia, prinţesa Kiko.