Potrivit filarmonicii “Paul Constantinescu”, doi dintre cei mai importanți violoniști ai lumii – Liviu Prunaru și Valentina Svyatlovskaya-Prunaru – vin astăzi la Ploiești pentru o seară inclusă în seria “Integrala lucrărilor simfonice de Richard Strauss“. Astfel, începând cu ora 19.00, publicul va putea audia „Melodii Lăutărești” op. 20, nr. 1, pentru vioară și orchestră – Pablo de Sarasate, Poloneza brillante nr. 2, în La major, op. 21, pentru vioară și orchestră – Henryk Wieniawski, Poemul nr. 6, op. 26, „Amitié”, pentru două viori și orchestră – Eugène Ysaÿe și Poemul Simfonic „Don Juan”, op. 20 – Richard Strauss. La pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice se va afla maestrul Radu Postăvaru.
Violonistul Liviu Prunaru, prim Concertmaestru al Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam, cotată numărul unu în lume, este și director artistic al Academiei Internaționale de Muzică Yehudy Menuhin, unde predă vioara. A obținut medalia de aur la Concursuri Internaționale de vioară precum „Rodolfo Lipizer” (Italia), „Dong-A” (Coreea), „Roberto Molinari” (Elveția), marele premiu la Concursul „Mendelssohn” etc. A concertat alături de cele mai bune orchestre din lume: Juilliard Symphony, London Symphony Orchestra, Westdeutsche Symphonie, alături de dirijori ca Sir Yehudi Menuhin, Yuri Simonov, Andrew Litton, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Lawrence Foster. Acesta revine pe scena filarmonicii din Ploiești după debutul său de acum aproape trei decenii, cântând pe o vioară Stradivarius, „Pachoud”, ce datează din anul 1694, („epoca de aur” a renumitului lutier cremonez), despre care mărturisește că „este o prelungire a mea, a brațelor mele, a vocii și a sufletului meu”.
Cât priveşte al doilea invitat al concertului de astăzi, născută în Rusia, la Sankt Petersburg, Valentina Svyatlovskaya-Prunaru și-a dorit, în copilărie, să devină balerină. A început studiul viorii la vârsta de cinci ani, fiind admisă, peste alți cinci ani, în cadrul Şcolii Speciale de Muzică pentru copiii înzestraţi cu talent de excepţie (instituţie ce funcţionează sub egida Conservatorului). S-a distins, de asemenea, ca fiind singura interpretă de muzică clasică aleasă să facă parte din Fundaţia „Little Dreams”, patronată de cântăreţul Phil Collins. Deţinătoare a unui bogat palmares competiţional, este câştigătoarea, printre altele, a Premiului al II-lea la Concursul Internaţional „Rodolfo Lipizer”, unde i s-a acordat (pentru interpretarea deosebită a unor lucrări de Bach şi Mozart) inclusiv Premiul Special. Tot Premiul al II-lea i-a revenit şi la prestigiosul Concurs Internaţional „Valsesia Musicale”, Premiul I la Concursul „R. Molinari” din Gstaad și a fost finalistă la Concursul Internațional „Regina Elisabeta”.
Absolventă a Conservatorului din Sankt Petersburg şi a Academiei Internaţionale de Muzică „Menuhin” din Gstaad (Elveţia), Valentina Svyatlovskaya-Prunaru este membră, din anul 2007, a renumitei Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam. Printre profesorii care au îndrumat-o de-a lungul carierei artistice se regăsesc numele unor reputaţi violonişti precum Liviu Prunaru, Alberto Lysy şi Alexander Stang.