Joi seara, victima era vinovată că a lăsat un descreierat să o înjunghie !!!
Ieri dimineaţă – complet nevinovată…

Fl. Tănăsescu

Joi seara, spațiul public a răbufnit de indignare: profesoara de matematică de la Colegiul Național “Spiru Haret” din Ploiești era vinovată de nerespectarea regulamentului respectivei instituții şi i se impută faptul că nu a stat lângă paznicul şcolii în fatidica zi de 29 ianuarie, când un descreierat a pătruns în şcoală şi a înjunghiat, pe cine altcineva, decât tot pe ea !
Da, este drept, pe internet circulă din ce în ce mai multe fake- news-uri. Dar, tot ştire falsă să fi fost şi comunicatul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), în care se specifică negru pe alb, următoarele: “Este inadmisibil să i se impute (profesoarei – n.n.), faptul că nu a supravegheat intrarea în unitatea de învăţământ alături de portar.(…). Oare membrii comisiei (din cadrul colegiului sus-menţionat – n.n.), nu ar trebui să aibă un alt obiectiv, respectiv acela prin care să dispună toate măsurile prin care un astfel de incident să nu aibă loc?“.
Ieri, după repetate telefoane date la Inspectoratul Şcolar Județean Prahova – în care, după informaţiile noastre, s-a discutat chiar despre această nedreptate strigătoare la cer – aflăm că profesoara nu a fost sancţionată, ci numai paznicul instituţiei.
Iar ceva ni se pare putred în această întoarcere ca la Ploieşti a cazului…

Da, ceva a fost putred, câtă vreme surse apropiate Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Prahova ne-au declarat tot ieri, în jurul orei 10.30, următoarele: “Ni se pare absurd ca o instituţie de învăţământ să-şi sancţioneze profesorii care nu au altă <<vină>> decât aceea că au fost înjunghiaţi şi băgaţi în spital. Cum poţi să faci un astfel de lucru ? Este strigător la cer!”.
Dar… Dar, două ore mai târziu, Ion Duţă, preşedintele Sindicatului „Şcoala Prahovei”, ne-a precizat : “În urma incidentului de la Colegiul Naţional <<Spiru Haret>> au fost desfăşurate două anchete. Una dintre acestea a fost a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Prahova, şi o alta, a unei comisii din cadrul acestei instituţii de învăţământ. Reprezentanţii ITM au vrut să clarifice dacă în cazul profesoarei înjunghiate se poate vorbi despre accident de muncă. Pe de altă parte, a existat, într-adevăr, şi o anchetă internă derulată la nivelul Colegiului Naţional <<Spiru Haret>>, însă a fost vizat paznicul instituţiei care a permis accesul fără drept al celui care a înjunghiat profesoara. În urma celor două anchete, s-a propus diminuarea salariului paznicului cu un procent cuprins între 5 la sută şi zece la sută, dar nu şi a profesoarei ”.
Şi totuşi, ceva e putred nu în Danemarca, ci în România. În Ploieşti. Pe de o parte, nu una, ci două surse din apropierea ISJ Prahova s-au arătat mirate de măsura luată de către conducerea Colegiului Naţional “Spiru Haret” – anume de “mustrare” a profesoarei, pentru faptul că nu era la poartă pentru a împiedica, alături de paznic, pătrunderea agresorului.
Pe de altă parte, FSLI precizează în acelaşi comunicat de presă: “Solicităm pe această cale Ministerului Educaţiei Naţionale să intervină în acest caz în care, din păcate, cadre didactice din acea unitate de învăţământ demonstrează nu doar superficialitate, CI LIPSĂ TOTALĂ DE EMPATIE FAŢĂ DE PROPRIA LOR COLEGĂ AFLATĂ ÎNTR-O SITUAŢIE DE O GRAVITATE IEŞITĂ DIN COMUN ŞI UN TOTAL DEZINTERES FAŢĂ DE PROBLEMA REALĂ: O PROFESOARĂ A FOST ÎNJUNGHIATĂ ÎNTR-O UNITATE DE ÎNVĂŢĂMÂNT!”( sublinierea noastră).
Da, ceva e putred nu în Danemarca, ci la Ploieşti. Da, ne pare rău că trebuie să reamintim acest lucru – dar faptul că presa nu a fost lăsată de către conducerea Colegiului Naţional “ Spiru Haret” să relateze despre o – vezi Doamne ! – manifestare de susţinere a profesoarei aflate, atunci, în spital, spune multe despre aşa- zisa empatie cu o colegă aflată în suferinţă.
Aşteptăm , în schimb, o poziţie oficială a Inspectoratului Şcolar Județean Prahova.
Reamintim că în data de 29 ianuarie a.c., un individ a pătruns în incinta Colegiului Naţional “Spiru Haret” , a ajuns în faţa cancelariei şi a înjunghiat-o pe profesoara care, joi, era vinovată, iar ieri era nevinovată.
Agresorul este arestat preventiv, fiind acuzat de comiterea infracţiunii de tentativă de omor.