Meningita este una dintre bolile care ucid cel mai rapid, iar măsurile de prevenţie sunt aproape inexistente, avertizează specialiştii. Este ceea ce spune şi managerul
Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, medicul Adrian Streinu Cercel, într-o declaraţie făcută MEDIAFAX.
„Meningita, în general, este una dintre cele mai rapid-ucigătoare boli. (..) Este o boală infecţioasă care poate să recunoască mai mulţi agenţi care o pot determina. Sunt meningitele aşa-zise, purulente, care sunt date de bacterii, cum este meningococul, pneumococul. Sunt meningite cu aşa-zis lichid clar, care sunt date de virusuri sau de bacilul Koch, tuberculoză”, a mai spus managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti. Medicul a făcut şi un inventar al simptomelor bolii, înainte ca aceasta să poată fi diagnosticată.
„Ele se manifestă, în general, cu dureri intense de cap, febră, vărsături în jet, fără greaţă, iar orice pacient care are febră mare şi dureri atroce de cap, obligatoriu trebuie să se gândească la meningită şi să se prezinte de urgenţă la Boli Infecţioase”, a spus Adrian Streinu Cercel.
Specialistul avertizează că, în general, nu există măsuri care pot fi luate preventiv, doar dacă e cazul unui focar de infecţie.
„Când apare un focar, se face profilaxie cu antibiotice, dacă e vorba de meningite bacteriene”, spune Adrian Streinu Cercel.
Conform ultimelor date raportate de Centrul Naţional de Control al Bolilor Transmisibile, în anul 2017 au fost înregistrate 63 de cazuri de meningită meningococică, din care 13 persoane au decedat, după cum se arată într-un comunicat de presă remis de Ministerul Sănătăţii.
În urmă cu câteva zile, o elevă de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Capitală, confirmată cu meningită, a murit.