Un individ a tăiat cu motofierăstrăul 16 arbori de gorun, tei şi alte specii

F. T.

Mult, mult mai elegant, chiar prea elegant față de expresia folosită de noi – “ Moara dracilor” – s-a exprimat Nicoleta Cadar, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Prahova: “Jaf în amiaza – mare, în pădurea Dacilor”. Contextul în care reprezentanta jandarmeriei prahovene a folosit acest titlu a fost explicat în următorul comunicat de presă: “ În ziua de 20 martie a.c., în jurul orei 16.00, un echipaj de jandarmi din cadrul instituțíei a depistat pe raza localității Dițești – la limita județelor Prahova cu Dâmbovița, pe raza Ocolului Silvic Moreni – un bărbat care tăiase cu un motofierăstrău 16 arbori cu lungimi cuprinse între 10 și 13 metri, de diferite specii, respectiv: tei, ulm, gorun , jugastru și plop. În urma cubajului efectuat de către personalul silvic, a rezultat un volum de aproape 1, 600 metri cubi material lemnos, care a fost predat șefului de district din cadrul Ocolului Silvic Câmpina”.
În același document de presă se mai precizează faptul că bărbatului i-a fost dată o amendă în valoare de 4.000 de lei, iar motofierăstrăul a fost confiscat.
Iar a te întreba care dintre titluri este mai bun – “Moara dracilor” sau „ Jaf în pădurea Dacilor” este anapoda cu drumul și cu mersul vremurlor de azi. Și, nu în ultimul rând, cu faptul că ieri a fost era marcată: ” Ziua Internațională a Pădurilor”.
Dar ilegalitățile în ceea ce privește modul de exploatare a fondului forestier nu se opresc și nu se vor opri la astfel de jafuri, cu toate eforturile – altfel lăudabile – ale reprezentanților Jandarmeriei, ale Poliției și, nu în ultimul rând, ale reprezentanților Direcției Silvice Prahova.
Iată și argumentul: cu câteva zile înainte de sus-amintita acțiune a jandarmilor, și polițiști din cadrul IPJ Prahova au desfășurat o acţiune pentru combaterea delictelor silvice.
În acest context, au fost controlate depozitul de material lemnos, gaterul şi parchetul de exploatare ale unei societăți comerciale fiind efectuate verificări pe linia transportului de material lemnos, pe raza comunelor Drajna şi Ceraşu. Iar în urma neregulilor constatate, au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare de 19.870 de lei și au fost confiscați valoric 60,08 de metri cubi de material lemnos. “Totodată, reprezentantul agentului economic a fost invitat la Garda Naţională de Mediu şi la I.T.M. Ploieşti, în vederea finalizării verificărilor. A fost întocmit şi un plan de remediere, conform Legii nr. 270/2017, în sensul împrejmuirii depozitului de materiale lemnoase”, se precizează într-un comunicat al IPJ Prahova.
Da, acest articol a fost scris chiar ieri, când a fost marcată “Ziua Internațională a Pădurilor”. Pentru oamenii normali, firește. Pentru aceia care plantează, benevol, terenuri despădurite de indivizi precum cel amintit la începutul articolului. Iar pentru cine nu știe semnificația expresiei “Moara dracilor”, să amintim că aceasta poate fi sintetizată într-un singur cuvânt: balamuc.
Noroc cu acțiunile de împădurire ale Direcției Silvice Prahova, noroc cu pândele pădurarilor, ale jandarmilor și ale poliției.
Altfel, peste câteva zeci de ani, elevii din Prahova ar putea citi în manuale că Prahova a avut, cândva, și un fond forestier…