Marian Dima

Duelul dintre Naționala Suediei și României, adversare în preliminariile pentru calificarea la EURO 2020, se va repeta la nivel de fotbal amator, pe 30 martie, de la ora 15:00, la Măneciu!
Avântul – echipă cu tradiție în mișcarea fotbalistică prahoveană – va primi vizita unei echipe din Liga a IV-a din Suedia, Vasterlosa GoIF, într-un amical ”al prieteniei”, pentru că scandinavii vin în România cu mai mulți foști fotbaliști din Liga A Prahova și nu numai! Asta pentru că în zona Vasterlosa s-a format o importantă comunitate de români, ajunși acolo la muncă, doar din zona Văleni – Măneciu fiind peste 200 de persoane! Mulți stabiliți deja, au 8-b”tras după ei” rude, prieteni, astfel că românii sunt foarte importanți în comunitatea de acolo, iar fotbalul nu putea să fie un subiect ”ocolit”.
Iar la echipa din Vasterlosa este implicat chiar fratele lui Dorinel Beznea, Mihai, în timp ce, pe teren, gruparea suedeză se prezintă cu un ”mix” de diverse naționalități în care românii sunt majoritari. Foști jucători de la Măneciu, Izvoarele – Dănuț Ariciu, Mihail Beznea, Ionuț Cârstocea, Constantin Miroiu, Gabi Miroiu, Mihăiță Țigău, precum și fostul arbitru prahovean, câmpineanul Răzvan Ioana – sunt ”înregimentați” la echipa Vasterlosa GoIF, unde și-au mai găsit loc și câțiva ”moldoveni” – Georgian Simioniuc, Dragoș Pădure – unii dintre cei mai sus menționați urmând să facă parte din delegația cu care suedezii vor veni la noi în țară, aceștia având în ”program”, pe lângă meciul cu Avântul, o vizită la Cabana Ciucaș și, desigur, o ”trecere” prin Centrul Vechi din București, în weekend-ul petrecut la noi în țară!
”Este un eveniment deosebit, nu numai fotbalistic, ci și pentru comunitatea din Măneciu, 8-cmai ales că sunt atât de mulți din zonă plecați acolo, iar pentru mine va fi și mai emoționant, pentru că îl voi avea ”adversar” pe fratele meu. Ne pregătim așa cum trebuie să fie o sărbătoare fotbalistică, organizatoric, oaspeții noștri să se simtă bine la Măneciu, iar cei din Suedia să cunoască această comunitate la noi acasă, nu doar prin prisma celor care au reușit să-și construiască un viitor acolo, pentru că, vă spun sincer, eu mergând la fratele meu în Suedia în vizită, am constatat că românii au devenit, cel puțin în această zonă, indispensabili, integrându-se foarte bine în toate domeniile” – spune Dorinel Beznea, antrenorul echipei din Măneciu, unul dintre principalii artizani ai acestui duel ”frățesc” româno-suedez.
”Faptul că Suedia joacă în grupă cu România a făcut acest demers și mai interesant. Românii noștri au fost la meciul de la Stockholm, în tribune, unii deja vor să vină și în România, când se va juca returul, cu prietenii suedezi”.