FC Petrolul – KF Drita Gjilan 0-1 (0-1)

Marcator: Nwabueze (7).
FC Petrolul: Bolboaşă – Olaru (60 Borţa), Ghinga (cpt) (60 Sarris), Ţicu (60 Cazan), Ţigănaşu (72 Ţicu) – Puşcaş (60 Chindriş) – Saim Tudor (60 Rusu), N. Popescu (60 Marinescu), Malakyan (60 Kozoronis), Ştefănescu (60 Stoica) – Rusu (45 Moldoveanu). Antrenor: Mugurel Cornăţeanu.
KF Drita: Rexhepi – Osmani, Limani (cpt), Gerbeshi, Leci – B. Shabani, Krasniqi – Vulcaj, X. Shabani, Neziraj – Nwabueze. Au mai jucat: Ramadani – F. Shaqiri, Mustafa, A. Krasniqi, F. Krasniqi, Burba, Livoreka, Berisha, Haliti Antrenor: Shpetim Duro.

Până la acest moment, cel mai greu de “omogenizat” pentru noua echipă a Petrolului par a fi relaţiile de joc pe faza ofensivă. Explicabil, în condiţiile în care s-a schimbat foarte mult efectivul de jucători, şi nu numai atât, şi sistemul de joc utilizat de Cornăţeanu fiind uşor diferit – trecându-se la un 1-4-1-4-1 sau 1-4-3-3, diferit de “varianta” cu care s-a încheiat anul 2018.
Iar Petrolul a pierdut, la limită, al doilea joc de verificare disputant sâmbătă contra echipei KF Drita Gjilan, campioana en-titre din Kosovo (aflată acum în a doua treime a ierarhiei însă ) impunându-se cu scorul de 1-0, printr-un gol marcat, în debutul întâlnirii, de către nigeriano-americanul Kyrian Nwabueze.
Un joc în care nu s-a reuşit golul, după ce, la acest capitol, al reuşitelor în poarta adversă, şi în primul test amical din Turcia, cel cu macedonenii de la Belasica, lucrurile nu au stat foarte bine, scorul final fiind 1-1. Petrolul1
Aşa cum era de aşteptat, “lupii” au avut parte de un test cât se poate de solicitant în compania unei echipe care a evoluat, în acest sezon, în preliminariile Champions League şi Europa League. Cum specificul meciurilor din această perioadă presupune ca jucătorii aflaţi în lot să aibă parte de cât mai multe minute petrecute pe teren, Mugurel Cornăţeanu a schimbat în totalitate primul “11”, aliniind, sâmbătă, formula care jucase ultima jumătate de oră cu FK Belasica, “echilibrând” astfel balanţa, urmând, ca, foarte probabil, să se “ducă” către cristalizarea unei formule de joc în următoarele meciuri.

Un atacant nigeriano-american a făcut diferenţa

Contra celor de la Drita, chiar dacă startul partidei a fost unul ce le-a aparţinut “lupilor”, Rusu (2) ratând o ocazie imensă, atunci când a rămas singur doar cu Rexhepi, însă a şutat în portarul kosovarilor, iar Malakian (4), liber în marginea careului mare, a avut şansa unui şut periculos, dar n-a reuşit să-l surprindă pe Rexhepi, oaspeţii au “lovit” pe tabelă. Atacantul lui Drita, nigeriano-americanul Kyrani Nwabueze a avut două incursiuni are au “răvăşit” defensivă petrolistă în doar un minut! Prima dată, după ce i-a lăsat în urmă pe fundaşii petrolişti, driblându-l şi pe Bolboaşă, Nwabueze a intrat în unghi şi n-a mai avut tărie în şut, astfel încât Ţicu (6) a ajuns şi a respins de pe linia porţii, însă, doar câteva zeci de secunde mai târziu, atacantul de culoare a mai sprintat o dată singur spre buturile ploieştene, de data aceasta fără să-i mai lase vreo speranţă lui Bolboaşă. Şi tot Nwabueze (22) a fost aproape de desprindere, cu un lob de la peste 20 de metri, la care balonul a întâlnit bara porţii ploieştene! Nwabueze – jucător venit la Drita în această iarnă de la Pobeda Prilep (Macedonia) – deşi cotat la doar 200.000 de euro, a arătat ca un atacant de care oricare echipă şi, mai ales, Petrolul, ar avea nevoie – puternic, rapid, cu execuţii. Şi, chiar dacă în CV-ul său nu sunt cine ştie ce echipe (a jucat în America, la cluburi “obscure”, apoi în Armenia – fiind impresariat de o agenţie cu patron conaţional cu ultimul transfer al Petrolului – Malakyan, şi, puţin, în Slovenia), contra “găzarilor”, jucătorul de 26 de ani a lăsat o impresie foarte bună.
Revenind la meci, să spunem că, după ce a primit gol, Petrolul a contat mai mult în joc, ca posesie,“lupii” fiind aproape de egalare la o fază “lucrată”, pe stânga, de către Malakyan, continuată de o reluare din mijlocul careului a lui Rusu (27) şi încheiată cu o nouă paradă salvatoare a lui Rexhepi.
Şi în partea secundă Petrolul a fost echipa care a avut iniţiativa, a controlat jocul dar, din păcate, nu a reuşit să şi restabilească egalitatea. Robert Moldoveanu (64) a fost cel mai aproape de gol, atunci când, după o pasă venită de la Marinescu, a trimis, din 8-10 metri, alături de poartă, iar, cu un sfert de oră înainte de final, Marinescu a pătruns pe stânga, însă a şutat paralel cu linia porţii.
S-a terminat, astfel, 1-0 pentru Drita, după un joc care, însă, poate fi trecut, fără probleme, în categoria antrenamentelor reuşite, a testelor utile, din toate punctele de vedere – un meci intens fizic, cu un adversar arţăgos, solicitant, un amical care a arătat exact ce ar fi de pus la punct, la acest moment.

Petrolul2
Arnăutu – indisponibil medical

Efectivul Petrolului pentru acest joc a avut şi o piesă importantă lipsă, antrenorul Mugurel Cornăţeanu neputându-l folosi pe atacanul Sergiu Arnăutu.
Acesta a acuzat o accidentare uşoară, suferită la antrenamentul premergător partidei, motiv pentru care a fost
menajat în disputa cu kosovarii, el având însă şanse mari să se regăsească în teren la următorul amical.

Desna, ultimul adversar din Turcia

„Lupii” au încheiat prima săptămână a cantonamentului din Lara, iar, la jumătatea stagiului, au parte şi de o primă zi mai lejeră. Astfel, duminică dimineaţă, jucătorii lui Mugurel Cornăţeanu au efectuat un antrenament de refacere, pe teren, mergând, mai apoi, pe plajă, pentru o şedinţă de recuperare în apele Mediteranei.
Apoi, petroliştii au avut liber după orele prânzului, timp folosit pentru o plimbare în oraşul Antalya.
Următorul joc al „lupilor” este programat mâine, atunci când adversarii galben-albaştrilor vor fi sud-coreenii de la Ansan Greeners, formaţie din eşalonul secund din Coreea de Sud, urmând ca, vineri, în ultimul test al stagiului, Petrolul să dea piept cu formaţia ucraineană Desna Chernihiv (echipă din primul eşalon, surpriza primei părţi a sezonului, aflată pe locul 6, echipă care iese în evidenţă prin faptul că are lotul format numai din jucători ucraineni, neapelând deloc la străini!). Apoi, după revenirea în ţară, ultimul test înainte de deplasarea de la Târgu Jiu, pentru primul joc oficial din 2019, rămâne cel împotriva echipei Gloria Buzău.