• În şcoli, furnizarea apei potabile a fost sistată
• Locul unde s-a spart conducta şi cauza, sub semnul nebuloasei
N. Dumitrescu
Pare revoltător, dar este purul adevăr ! La trei zile de la înregistrarea avariei la una dintre conductele de alimentare cu apă potabilă din Ploieşti – care a afectat furnizarea în cartierele Nord, Republicii, Albert şi străzile adiacente zonelor respective – încă se caută răspunsuri ! Practic, ieri, încă nu se cunoşteau locul avariei, cauza, dar nici unde s-ar fi scurs întreaga cantitate de apă ca urmare a acestei avarii, toate aceste nebuloase fiind recunoscute, ieri, la ora 14.00, chiar de către primarul Adrian Dobre, în cadrul unei conferinţe de presă. Ce se ştie sigur este însă faptul că, la fel ca şi ieri, şi astăzi, cei aproape 30.000 de ploieşteni din zonele afectate vor bea apă de la cisternă, iar elevii din zonele afectate vor primi apă îmbuteliată, pentru că în şcoli s-a dispus sistarea furnizării apei potabile.
Primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, a recunoscut, ieri, că despre avarie a aflat sâmbătă, în jurul orei 10:00, după ce, prin telefon, operatorul de la Dispeceratul Primăriei Ploieşti i-a transmis că a primit mai multe apeluri de la cetăţeni care semnalau că apa de la robinet nu poate fi consumată. De fapt, acesta este răspunsul pe care l-a oferit, în cadrul unei conferinţe de presă organizate special pe tema avariei la conducta de apă înregistrată la sfârşitul săptămânii trecute, întrebat la ce oră şi de către cine a fost informat despre problemele apărute în furnizarea apei într-o zonă importantă a oraşului, în contextul în care, printr-un comunicat transmis sâmbătă, de către societatea Apa Nova, s-a menţionat că avaria a avut loc la ora 5.30. “Având în vedere că sâmbătă de dimineaţă, într-un interval foarte scurt de timp, s-au primit foarte multe apeluri de la cetăţeni pe aceeaşi temă, la Dispeceratul Primăriei Ploieşti, mi-am dat seama că este o problemă destul de gravă, şi atunci am dispus convocarea Comitetului local pentru situaţii de urgenţă. Dacă nu făceam această convocare, cred că nici nu se transmiteau acele comunicate “, a declarat edilul. Pe de altă parte, deşi pare de neconceput, revoltătoare este însă o altă realitate. Şi anume aceea că, ieri, după trei zile de la constatarea avariei, încă nu se cunoşteau locul exact unde s-a spart conducta, cauza, sub semnul nebuloasei fiind inclusiv locul în care s-ar fi putut scurge apa din această conductă. Potrivit edilului, pentru aflarea răspunsurilor la întrebările menţionate anteriorar mai e un pic de aşteptat, întrucât abia astăzi ar urma să înceapă practic lucrările. Motivul? Lucrările la conducta respectivă au fost incluse în cadrul investiţiei de reabilitare a căii de rulare a tramvaiului de pe traseul 101, lucrări care sunt în garanţie până la anul, drept pentru care nu se poate interveni oricând şi de către oricine, ci doar de cei care le-au executat.
Pe de altă parte, având în vedere faptul că sâmbătă după amiază s-au prelevat probe bacteriologice, al căror rezultat va fi făcut public după 72 de ore, adică astăzi după-amiază, primarul a menţionat că inclusiv astăzi rămân în vigoare o serie de măsuri de protecţie pentru populaţia afectată, intrate în vigoare luni. Concret, şi astăzi, cei aproape 30.000 de ploieşteni care locuiesc în cartierele afectate de avaria în discuţie – Nord, Republicii, Albert și toate străzile adiacente zonelor respective, inclusiv Gheorghe Doja – vor bea apă de la cisternele puse la dispoziţie de către societatea Apa Nova. De asemenea, şi astăzi, ca şi ieri, de altfel, elevii din cele şapte şcoli gimnaziale, de la Colegiul “Nichita Stănescu”, dar şi de la cele şapte grădiniţe şi două creşe – în total peste 6.600 de copii – vor primi, tot de la societatea Apa Nova, apă îmbuteliată, având în vedere că s-a dispus sistarea furnizării apei potabile în toate instituţiile menţionate.
Plecând de la faptul că o avarie precum cea produsă sâmbătă se poate repeta oricând, întrebat ce măsuri a dispus ca astfel de probleme să aibă un impact mult mai redus asupra populaţiei, mai ales că nu a fost informată în timp util în legătură cu riscul consumului apei nepotabile, primarul Adrian Dobre a declarat:”Am dispus ca, în cazul unei probleme care afectează populaţia, să fie notificaţi preşedinţii asociaţiilor de proprietari. De asemenea, am dispus analizarea contractului cu Apa Nova, pentru a vedea în ce măsură se poate lua în calcul recalcularea facturii la apă rece pentru populaţia afectată, având în vedere înregistrarea acestei avarii. Nu în ultimul rând, având în vedere inclusiv această lipsă a comunicării problemelor apărute, nu sunt excluse nici eventuale sancţiuni pe care să le suporte societatea”.