Aflat în sala de şedinţe a Camerei Deputaţilor la prezentarea proiectului privind internaţionalizarea companiilor româneşti, făcută de către ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ și Antreprenoriat, senatorul prahovean Radu Oprea, deputatul PSD de Prahova Răzvan Ursu a salutat această iniţiativă, pe care o consideră benefică pentru firmele româneşti. “ Având în vedere că este nevoie de susţinerea mediului de afaceri, pe toate planurile, sunt de apreciat eforturile care se depun în acest domeniu, cu atât mai mult cu cât aceste iniţiative sunt promovate şi susţinute de către prahoveni, la nivel guvernamental. În acest context, este de apreciat faptul că, în cazul iniţiativei ce vizează internaţionalizarea companiilor româneşti, este încurajată practic participarea companiilor la târguri, expoziţii ori misiuni economice, sub brand propriu, acolo unde produsele româneşti nu sunt încă recunoscute”, susţine deputatul prahovean Răzvan Ursu. Acum două zile, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ și Antreprenoriat a susţinut în plenul Camerei Deputaţilor proiectul de lege privind internaţionalizarea companiilor românești.
Acest nou program urmăreşte stimularea mediului de afaceri prin crearea unor noi instrumente de promovare individuală a operatorilor români care să faciliteze accesul acestora pe pieţele externe și dezvoltarea de parteneriate în vederea internaţionalizării. Prin intermediul acestui program se finanţează participări ale operatorilor economici români la târguri și expoziţii cu caracter internaţional, organizate în afara ţării, cu stand de prezentare a produselor/serviciilor, precum și participarea la misiuni economice. Finanţarea se acordă operatorilor economici în sume fixe, de tip sprijin forfetar, astfel: 25.000 lei pentru participarea la târguri si expoziţii internaţionale și 10.000 lei pentru participarea la misiuni economice internaţionale.Bugetul total estimat pentru perioada 2017-2020 al schemei de minimis este de 71 de milioane de lei, iar numărul estimat de firme beneficiare este de 5.000, finanţarea fiind asigurată din fonduri de la bugetul de stat. Sectoarele economice sprijinite sunt tehnologia informaţiei; sectorul alimentar; fabricarea mobilei; industria textilă; cercetare, inovare ştiinţifică şi medicală.
Potrivit grilei de evaluare a cererilor, vor obţine punctaj suplimentar firmele care au ales ca pieţe-ţintă zone non-UE, cu prioritate Africa sau Asia, care deţin brand propriu și au un site într-o limbă de circulaţie internaţională.