Petre Apostol

Peste două săptămâni, în data de 21 februarie, Sala Sporturilor „Olimpia” din Ploieşti va găzdui penultimul meci al echipei naţionale de baschet masculin a României din Grupa B a FIBA Eurobasket 2021 Pre-Qualifiers. Reprezentativa tricoloră va întâlni selecţionata Macedoniei, lidera grupei.
Astfel, după aproape un deceniu, „Vulturii” revin în Sala Sporturilor „Olimpia”, ultima partidă oficială susţinută la Ploieşti de Naţionala României datând din 19.08.2009. Atunci, tricolorii au evoluat împotriva selecţionatei similare din Belarus, oaspeţii impunându-se cu scorul de 78-70, într-o dispută care a contat pentru Grupa B din Eurobasket 2009, Divizia B, România încheind pe locul al patrulea, cu trei victorii în opt partide. De menţionat că, în reprezentativa tricoloră de la meciul cu Belarus, disputat pe parchetul Sălii „Olimpia”, în 2009, se aflau şi doi jucători care au evoluat la legendara echipă a baschetului românesc, CSU Asesoft Ploieşti, Levente Szijarto şi Adrian Blidaru.
În actuala campanie de calificare pentru competiţia continentală, Naţionala României se va confrunta la Ploieşti chiar cu liderul Grupei B, Macedonia, într-o dispută extrem de importantă în vederea continuării drumului spre turneul final al întrecerii, din 2021. Înaintea acestui joc, echipa tricoloră se află pe locul secund în clasament, avand la activ o victorie în faţa selecţionatei din Kosovo (scor 88-83) şi o înfrângere, în deplasare, cu Macedonia (scor 76-90).
De partea cealaltă, Macedonia este neînvinsă după primele trei partide disputate (76-73 şi 78-68 cu Kosovo; 90-76 cu România) şi ocupă prima poziţie în clasament. Astfel, ţinând cont de sistemul competiţional anunţat de FIBA, Naţionala României are nevoie de victorie în meciul cu Macedonia pentru a avansa în faza următoare a preliminariilor.
Ultima partidă oficială din Grupa B a fazei de pre-calificare va avea loc în data de 24 februarie, Naţionala României urmând să evolueze la Pristina, împotriva selecţionatei din Kosovo.

„Vulturii” convocaţi pentru meciul cu Macedonia

Stafful tehnic al Naţionalei tricolore, coordonat de antrenorul principal Tudor Costescu, a convocat pentru acţiunea de pregătire a meciului cu Macedonia, de la Ploieşti, 15 sportivi. Printre aceştia se regăseşte şi un jucător ploieştean, Bogdan Popa, în vârstă de 21 de ani, care evoluează pe postul de pivot, fiind component al SCM U Craiova, din prima divizie naţională.
Lotul complet al României pentru jocul de la Ploieşti este următorul:
Emanuel Căţe (UCAM Murcia)
Alexandru Olah (Kangoroes Basket Mechelen)
Giordan Watson (CSM CSU Oradea)
Radu Virna (Steaua Bucureşti)
Tudor Gheorghe (BCMU FCA Piteşti)
Nandor Kuti (U-BT Cluj-Napoca)
Mirel Dragoste (CSU Sibiu)
Bogdan Nicolescu (CSM CSU Oradea)
Dragoş Diculescu (SCM Timişoara)
Radu Paliciuc (BCMU FCA Piteşti)
Rolland Torok (U-BT Cluj-Napoca)
Iulian Orbeanu (BCMU FCA Piteşti)
Daniel Ioniţă (Dinamo Ştiinţa Bucureşti)
Bogdan Popa (SCM U Craiova)
Cătălin Baciu (SCM Timişoara)

Stafful tehnic al echipei masculine a României este format din:
Tudor Costescu – antrenor principal
Nenad Markovic – antrenor secund
Cosmin Radu – preparator fizic
Csaba Mott – maseur
Adrian Resteman – fizioterapeut
Marius Toma – team-manager
Claudiu Fometescu – antrenor federal
Constantin Ioan – antrenor coordonator
„Vulturii” vor începe pregătirile în Sala Sporturilor „Olimpia” din Ploieşti săptămâna viitoare, din data de 14 februarie, iar în data de 20 februarie antrenorul principal Tudor Costescu va anunţa lotul de 12 sportivi pentru meciul oficial cu Macedonia.

Acces gratuit pentru public

Fiind un meci extrem de important în calificarea în faza următoare a preliminariilor competiţiei continentale (FIBA Eurobasket 2021 Qualifiers Round), Federaţia Română de Baschet a luat decizia ca accesul publicului în sala ploieşteană să fie gratuit.
Reprezentanţii forului naţional au ales Sala „Olimpia” ca loc de desfăşurare a partidei luând în considerare şi faptul că oraşul Ploieşti are o tradiţie însemnată în baschetul masculin, datorită performanţelor realizate în lanţ de fosta campioană CSU Asesoft Ploieşti, singura echipă de baschet din România care a cucerit un trofeu european (în data de 10.04.2005 – trofeul FIBA Europe Cup). Iar aportul publicului va fi unul deosebit de important pentru elevii antrenorului Tudor Costescu.