• Anul trecut, în Prahova, angajatorii au apelat la muncitori din Vitenam, Serbia, Sri Lanka, Nepal şi Ucraina

N.D.

În recenta şedinţă de Guvern, a fost aprobată şi hotărârea ce vizează stabilirea contingentului de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2019.
Anunţul a fost făcut de către Ministerul Muncii, care a menţionat faptul că numărul este în creştere faţă de anul trecut. Concret, pentru anul în curs s-a aprobat un contingent de 20.000 de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România, cu 5.000 mai mulți față de 2018, cu menţiunea că anul trecut Guvernul a fost nevoit să suplimenteze cu 8.000 de lucrători această categorie de persoane, după ce s-a înregistrat o creştere cu peste 50% a numărului de avize de muncă eliberate. Contingentul de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă se stabilește anual prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale. În context, ministerul menţionat a făcut precizarea că decizia privind stabilirea contingentului din acest an a fost luată având în vedere, printre altele, necesitatea de a asigura forţa de muncă solicitată în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români, dar și pentru a preveni situaţiile în care străinii lucrează în România fără forme legale. Pe de altă parte, măsura adoptată a ținut cont şi de datele comunicate de Inspectoratul General pentru Imigrări, conform cărora în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2018 au fost eliberate 6.519 avize, dintre care 4.299 pentru lucrători permanenți, 1.980 pentru lucrători detașați, 121 pentru lucrători înalt calificați, 90 pentru lucrători sezonieri, 25 pentru lucrători transfrontalieri și 4 pentru lucrători stagiari, dar și de datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, potrivit cărora, în perioada ianuarie – august 2018, 63.819 de locuri de muncă au fost declarate vacante, în mod repetat, de către angajatori.
Pe de altă parte, este de aşteptat ca o parte dintre persoanele contingentului de lucrători nou-admişti pe piaţa forţei de muncă din România să ajungă şi în Prahova. Asta în contextul în care, aşa cum v-am informat într-o recentă ediţie a ziarului Prahova, din cauza faptului că n-au găsit forţă locală de muncă, angajatorii prahoveni au apelat la muncitori din străinătate. Concret, potrivit informaţiilor Serviciului pentru Imigrări al judeţului Prahova, anul trecut au fost înregistrate 652 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, cele mai multe solicitări fiind pentru cetăţeni străini din Vietnam, Serbia, Sri Lanka, Nepal şi Ucraina. Avizele de angajare au vizat domenii precum construcţii industriale, agricultură, industria alimentară şi turism, activităţile pentru care, lună de lună, inclusiv anul trecut, angajatorii anunţă, prin intermediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Prahova, oferta posturilor libere. Iar pentru că prahovenii nu s-au dovedit a fi interesaţi în ocuparea unor locuri de muncă foarte căutate pe piaţa locală, precum lăcătuşi, strungari, sudori etc., angajatorii din judeţ au fost nevoiţi să recurgă la oferta de forţă de muncă din străinătate.