F. T.

Jandarmii pe-o parte, polițiștii pe de altă parte, pădurarii la post… Și tot degeaba. “Tradiția” tentativelor de furt din pădurile administrate de către Direcția Silvică Prahova este dusă, an de an, mai departe. Ca și colindul cu… “Capra”, numai că hoții de lemne cară materialul lemnos cu… calul.
Astfel, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Jandarmi (IJJ) Prahova, “în data de 9 ianuarie a.c., angajați ai instituției au prins două persoane, una pe raza localității Bordenii Mari şi o alta pe albia râului Prahova, în timp ce furau material lemnos, esență fag și stejar (în primul caz – n.n.) şi, respectiv, plop și salcie (cel depistat pe albia râului – n.n.)”.
Cei doi au fost sancționați contravenţional pentru încălcarea Legii 171/2010, art. 19,
alin. 1, lit. b, cu amenzi în sumă totală de 6.000 lei, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat reprezentanţilor ocoalelor silvice din subordinea Direcției Silvice Prahova.
La rândul lor, tot în ziua de 9 ianuarie, polițiștii Secției Rurale nr. 11 Drajna au desfășurat o acțiune care a vizat, în special, șoferii și căruțașii care transportă material lemnos furat.
Cu ocazia raziei, au fost controlate 18 autovehicule, dintre care șase transportau material lemnos și patru atelaje hipo, aplicând 10 sancțiuni contravenționale, în valoare de 17.100 de lei.
Cu titlu exemplificativ, reprezenatnții IPJ Prahova precizează: “În ziua de 9 ianuarie, în jurul orei 15, în timp ce desfășurau activități în fondul forestier național de pe raza comunei Ceraşu, sat Slon, polițiștii au depistat doi bărbați în timp ce transportau cu atelaje hipo material lemnos de esență anin și salcie, fără documente legale. Materialul lemnos a fost cubat de un pădurar. Celor doi le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 10.000 de lei.
De asemenea, polițiștii din Izvoarele au depistat un bărbat din localitate care transporta cu un atelaj hipo material lemnos, fără documente legale de proveniență. A fost sancționat contravențional, cu o amendă de 5.000 de lei”.