Violeta Stoica

Banca Mondială și UrbanizeHub Romania, în parteneriat cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România și cu sprijinul autorităților publice județene și locale, au identificat o serie de proiecte cu impact metropolitan pentru București și pentru cele 40 de reședințe de județ din România.
Implicit, și municipiul Ploiești se află printre reședințele de județ pentru care s-a făcut o prioritizare a investițiilor așteptate de către locuitori, iar acum ploieștenii și locuitorii comunelor limitrofe, în special, dar și toți prahovenii sunt “interogați” în privința ierarhizării și realizării unui top format din nouă proiecte de investiții importante.
Până la 22 martie, atât locuitorii, cât și liderii de opinie sunt invitați de către realizatorii sondajelor să își exprime opiniile accesând link-ul https://kwiksurveys.com/s/E7k9AFsk.

Conform calculelor efectuate de către reprezentanții Băncii Mondiale, cele nouă proiecte care ar trebui să fie prioritare în zona metropolitană/ aglomerarea urbană Ploiești ar avea o valoare estimată la circa jumătate de miliard de euro, investițiile în infrastructura rutieră (autostrada Ploiești-Comarnic sau drumul expres care să lege Ploieștiul de Târgoviște) fiind cele mai importante din punct de vedere valoric.
Considerat “un proces de consultare unic pentru orașele din România și pentru prioritățile lor de dezvoltare”, sondajul a fost lansat săptămâna trecută, fiind urmărite 372 de proiecte strategice și peste 72 de miliarde de euro pentru dezvoltarea orașelor din România.
Pentru a descoperi ceea ce își doresc, în mod direct, prin vot, locuitorii zonelor urbane vizate, Banca Mondială și UrbanizeHub Romania – în parteneriat cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România – au pregătit și pentru ploieșteni și prahoveni un chestionar.
Astfel, accesând link-ul menționat (https://kwiksurveys.com/s/E7k9AFsk), orice persoană interesată de ierarhizarea proiectelor majore ale zonei Ploieștiului are de ales dintr-o listă de nouă investiții.
Inițiatorii sondajului – cărora li s-a alăturat și Consiliul Județean Prahova, prin promovarea inițiativei pe site-ul oficial al instituției – îi roagă pe cei interesați să se implice în ierarhizarea acestor proiecte prin completarea chestionarului. “Pentru ierarhizare, ține cursorul apăsat pe numele proiectului și trage în sus, respectiv în jos, până ajungi la poziția dorită, începând cu locul 1 pentru cel mai important proiect”, este sfatul organizatorilor.
Astfel, prahovenii au de ales între următoarele proiecte prioritare, pe care le vor putea ierarhiza în funcție de importanța acordată fiecăruia: 1. Modernizarea/reabilitarea rețelelor termice primare și secundare în zonele cu avarii mari; 2. Investiții în infrastructura de sănătate: a) Extinderea Spitalului de Urgență; b) Extinderea și modernizarea Spitalului de Pediatrie; c) Modernizarea Spitalului Municipal Nr. 1 – Schuller (clădiri și echipamente); 3. Construirea Autostrăzii A3 (Ploiești – Comarnic); 4. Creșterea accesibilității în partea de Est a Municipiului Ploiești, către Coridorul pan-european TEN-IX, prin realizarea pasajului rutier peste cale ferată, în partea de Sud-Est a Municipiului; 5. Modernizarea Gării Ploiești Vest; 6. Lărgirea la 4 benzi a DN 72 și pasaj peste cale ferată; 7. Construirea Drumului Expres Ploiești – Târgoviște – Găești (Muntenia Expres); 8. Energia din deșeuri și linia de producere SRF – construire unitate de valorificare energetică a deșeurilor; 9. Asigurarea accesibilității în zona industrială Ploiești Sud, a campusului universitar, prin realizarea pasajului rutier peste calea ferată Gara de Sud.