Violeta Stoica

După declararea oficială a epidemiei de gripă, ieri, a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru analizarea situației din județul Prahova și pentru prezentarea datelor oficiale, în premieră, în fața reprezentanților mass-media, de către Direcția de Sănătate Publică.
Dan Decebal, purtător de cuvânt al DSP Prahova, a informat că, la nivelul întregului județ, au fost înregistrate mai mult de 8.000 de cazuri de infecții respiratorii, peste 1300 de pneumonii și 212 cazuri de gripă doar în ultima săptămână de raportare.
În total, însă, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică, în Prahova au fost raportate 387 de cazuri de gripă de la începutul acestui sezon, dintre care 90 au fost confirmate în laboratoarele de la Institutul Cantacuzino. Din nefericire, opt prahoveni au murit după ce au contractat virusul gripal, toți și cu alte afecțiuni cronice și nevaccinați, după cum a afirmat ieri medicul Dan Decebal.

În situația în care ieri a fost a treia săptămână în care numărul cazurilor de gripă a avut o evoluție crescătoare, reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat oficial epidemia de gripă în România. Comitetul Judeţean pentru Situații de Urgență, convocat de prefectul Mădălina Lupea, s-a întrunit ieri pentru a analiza situația apărută în județul Prahova, cifrele arătând – așa cum a declarat și purtătorul de cuvânt al DSP Prahova – că sunt în creștere atât numărul cazurilor de gripă apărute în ultimele săptămâni, cât și cel al îmbolnăvirilor de infecții respiratorii și pneumonii.

epidemie gripa - PrahovaPentru că elevii vor intra în vacanța intersemestrială abia de săptămâna viitoare, lucrurile trebuie ținute sub control în unitățile de învățământ, prin intermediul triajelor. În cazul apariției a mai mult de trei cazuri de infecții respiratorii / gripă într-o clasă sau o grupă de preșcolari, se va putea declara apariția unui focar și, prin urmare, se poate solicita Inspectoratului Școlar Județean Prahova suspendarea cursurilor. Până acum, însă, potrivit șefului ISJ Prahova, Nicolae Angelescu, nu a fost făcută nicio solicitare în acest sens din partea vreunei instituții de învățământ din județ.
Problema care rămâne și care, probabil, ar trebui să fie pusă în discuție mult mai aprofundat este lipsa medicilor și a asistenților medicali din școli și grădinițe, pentru că – în prezent – situația arată că în rețeaua de învățământ din Prahova există doar 18 medici școlari, 117 asistenți medicali, la un număr total de 105.000 elevi și preșcolari! Astfel că, în majoritatea școlilor și grădinițelor, verificarea stării de sănătate a elevilor la prezentarea la cursuri este făcută de… cadrele didactice, care trimit acasă copiii cu suspiciune de afecțiuni respiratorii sau de gripă.
Ieri, la medicii de familie din județul Prahova mai existau în stoc doar 870 de doze de vaccinuri antigripale, fiind solicitată de către Direcția de Sănătate Publică Prahova o suplimentare a numărului de doze cu circa 3600 de bucăți.
În privința măsurilor luate în spitale, accesul vizitatorilor a fost interzis, de exemplu, în secțiile cu risc ridicat de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, cum sunt secțiile de boli infecțioase, terapie intensivă, chirurgie plastică, însă fiecare unitate sanitară poate lua măsurile necesare pentru restrângerea riscurilor posibile de introducere a virusului gripal în spital.
Tot în spitale este obligatoriu triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, obligatorie fiind și purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate), atât de către vizitatori, cât și de către personalul medical, dar și refacerea stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.

Cum ne ferim de îmbolnăvire?

În primul rând, un sfat de care trebuie să se țină cont este acela de a se evita zonele aglomerate, în care riscul de a contracta gripa sau alte afecțiuni respiratorii este mult mai mare. Și, pentru că săptămâna viitoare, elevii vor fi în vacanță, ar fi de așteptat ca aceștia să nu fie lăsați să meargă în locuri aglomerate, de exemplu, la mall-uri, unde posibilitatea de a contracta virusuri este mult mai crescută.
Atunci când apar simptome asemănătoare infecțiilor respiratorii sau gripei, trebuie consultat medicul de familie, care este în măsură să stabilească un tratament sau să direcționeze bolnavul către o unitate sanitară cu paturi, pentru internare.
Nu trebuie uitate însă regulile de bun-simț care ne pot feri de îmbolnăvire, cum ar fi utilizarea unei batiste de unică folosință în caz de strănut sau de tuse, să nu se folosească palmele pentru acoperirea gurii, ci mai degrabă regiunea internă a articulației cotului, pentru a preveni răspândirea în comunitate a virusurilor, dar și o igienă adecvată a mâinilor.
Pe de altă parte, în privința persoanelor sănătoase, care încă nu au contractat virus gripal sau vreo altă formă de infecție respiratorie, se recomandă și în continuare vaccinarea antigripală.