V. Stoica

Prelucrarea neautorizată a datelor cu caracter personal, cu atât mai mult publicarea datelor cu caracter personal care pot conduce la identificarea foarte clară a unei persoane, poate să conducă la aplicarea unor amenzi usturătoare pentru instituțiile publice, societățile comerciale, băncile sau alte asemenea organisme care nu respectă drepturile omului privind interzicerea accesului la informații nedestinate publicității.
La Primăria Târgșoru Nou, mai precis pe site-ul oficial al acestei autorități publice locale, apar fără probleme coduri numerice personale, adrese complete, uneori chiar și numere și serii de cărți de identitate, în unele hotărâri ale consilierilor locali. Cum este posibil așa ceva și cine trebuie să ia măsuri pentru verificarea modului în care apar în spațiul public informații care ar fi obligatoriu să intre sub incidența legislației care vizează protecția datelor cu caracter personal?
Dacă la Ploiești, de exemplu, în urmă cu câteva luni, nu mai exista posibilitatea accesării proiectelor de hotărâri ale Consiliului Local Ploiești pe motiv de gestionare a prelucrării datelor cu caracter personal, la Târgșoru Vechi se pare că nu este vreo problemă dacă adresele, CNP-urile sau alte informații personale ale unor locuitori ai comunei au apărut și pot fi vizualizate pe site-ul oficial al autorității publice locale (facsimil – unul dintre documente).
Referitor la această situație, ne-am adresat reprezentanților Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, pentru a lămuri dacă este sau nu legală publicarea informațiilor menționate pe site, chiar dacă persoanele respective și-au dat acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
În răspunsul primit, se arată că “informaţiile deţinute de către o autoritate sau instituţie publică cu privire la datele personale ale unui cetăţean pot deveni informaţii de interes public numai în măsura în care afectează capacitatea de exercitare a unei funcţii publice” și că “prelucrarea datelor cu caracter personal în contextul punerii la dispoziția publicului larg a hotărârilor consiliului local privind vânzarea fără licitație publică a unor terenuri, se poate realiza numai în masura în care se aplică cel puțin una din condițiile prevăzute de art. 6 alin. (1), cu respectarea principiilor de prelucrare a datelor cu caracter personal statuate de același regulament. Cu privire la sancțiunile care pot fi aplicate autorităților și organismelor publice, precizăm că potrivit art. 14 din Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor) pentru încălcările principiilor de prelucrare se aplică amenzi administrative de la 10.000 lei până la 200.000 lei”.

• Sancţiuni cu duiumul în 2018, în special la bănci

Potrivit Regulamentului general de protecția datelor personale (GDPR), Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal poate face investigații, conform propriei reglementări, inclusiv inopinat. Poate verifica o mulțime de lucruri din posesia firmei operator de date personale și poate dispune diverse sancțiuni și măsuri coercitive, pe care operatorii le pot însă contesta. Tocmai de aceea, solicităm și pe această cale să se verifice modul în care au fost publicate pe site-ul primăriei date personale ale unor locuitori din Târgșoru Vechi.
Pe de altă parte, în anul 2018, o mulțime de sancțiuni aplicate de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal au rămas definitive ca urmare a unor decizii judecătorești. În multe dintre deciziile rămase definitive, părțile sancționate au fost instituții bancare, într-unul dintre cazuri adunându-se amenzi de aproximativ 150.000 de lei pentru mai multe încălcări ale legislației privind gestionarea datelor cu caracter personal.