Luiza Rădulescu Pintilie

Păstrând tradiţia ca în perioada trecerii dintr-un an în altul să aşeze într-un bilanţ ceea ce a fost realizat şi poate constitui semne bune pentru continuitate, conducerea Centrului de Limbi Străine Belle Languages din Ploieşti poate avea mulţumirea de a fi păşit cu dreptul în 2019. Privind retrospectiv, începând din luna septembrie 2018, au existat câteva momente care au certificat o dată în plus statutul onorant pe care şi l-a adjudecat, în cei şase ani de existenţă, sub semnul excelenţei, acest centru, ceea ce îi conferă noi deschideri la nivel educaţional şi partenerial. Astfel, la invitaţia Consiliului Britanic din România- organizaţie internaţională a Marii Britanii pentru relaţii culturale şi oportunităţi educaţionale – Constanţa Ruşinaru, directorul centrului ploieştean, a fost invitată, alături de reprezentanţi ai celor mai bune centre similare din ţară, la o întâlnire cu noul ambasador al Marii Britanii la Bucureşti, Excelenţa Sa Andrew Noble, la reşedinţa acestuia (ambii în foto 1, la un eveniment organizat de Camera Britanică).
De asemenea, un moment încărcat de emoţie l-a reprezentat şi participarea, în luna noiembrie, la depunerea de coroane la monumentul de la Tâncăbeşti, ridicat în memoria eroilor britanici căzuţi în timpul Primului Război Mondial. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai ambasadelor acreditate la Bucureşti, oficiali militari, oameni de afaceri membri ai comunităţii britanice în România.
La sfârşitul aceleiaşi luni, Centrul de Limbi Străine Belle Languages Ploieşti s-a regăsit, ca membru activ, şi în cadrul celei de-a treia ediţii a prestigiosului târg educaţional „Education UK”, organizat de Consiliul Britanic din România şi în cadrul căruia universităţi de top din Marea Britanie- către care se îndreaptă şi unii dintre cei mai buni viitori studenţi români- şi-au prezentat oferta. Prezenţi şi la ediţiile precedente, cursanţii centrului ploieştean au avut şi de această dată o dublă calitate: pe de o parte au fost implicaţi, ca voluntari, în organizarea şi desfăşurarea amplei expoziţii, iar pe de altă parte ei înşişi au fost interesaţi să obţină informaţiile necesare pregătirii dosarelor lor de candidatură prin care vizează posibilitatea de a-şi continua studiile în prestigioase instituţii de învăţământ din Marea Britanie. Iar evenimentul în sine a fost cu atât mai important cu cât el a marcat şi împlinirea a 80 de ani de activitate în România a Consiliului Britanic. Penultima lună a anului abia încheiat va mai rămâne legată de istoria existenţei centrului ploieştean şi printr-o inedită expoziţie de grafică organizată la sediul său, în colaborare cu elevi artişti ai Colegiului Naţional de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti. Sub genericul „InkTober”,
viitori artişti, aflaţi acum în clasa a XI-a C, îndrumaţi de profesoara Iulia Ignat şi coordonaţi de colega lor Ioana Dospinoiu, au realizat şi expus 31 de lucrări de grafică – una pentru fiecare dintre zilele lunii octombrie care a dat numele expoziţiei. Emoţia şi susţinerea care au însoţit vernisajul expoziţiei – la care au fost prezenţi peste 100 de cursanţi ai centrului, dar şi părinţi şi prieteni ai acestora- au devenit argumentele definitorii ale deciziei de a transforma un asemenea eveniment de promovare a artei şi culturii într-unul de tradiţie.
Decembrie, lună care prin definiţie adaugă oricărei manifestări un aer aparte, sărbătoresc, de legătură peste timp, a prilejuit pentru centrul ploieştean, prin directorul acesteia, Constanţa Ruşinaru – care este membru cu drept de vot al Camerei Britanice – o nouă participare notabilă, cu atât mai mult cu cât s-a desfăşurat în contextul Anului Centenar. Este vorba despre participarea, la Londra, la Institutul Cultural Român şi Ambasada 13-bRomâniei la sărbătorirea Centenarului alături de membri ai Casei Regale din România, fostul ambasador al Marii Britanii în România, Excelenţa Sa Paul Brummel (foto 2), precum şi ambasadorul României la Londra, Excelenţa Sa Dan Mihalache şi alţi membri ai Camerei Britanice. În contextul promovării culturii şi a tradiţiilor României Mari, a fost organizat şi un târg de Crăciun, cu produse tradiţionale româneşti, iar în cadrul dineului oficial au fost oferite participanţilor mâncăruri româneşti, foarte apreciate de cei prezenţi. De altfel, întregul eveniment a avut conotaţii şi mai ample, fie şi numai dacă am adăuga dezvelirea bustului Reginei Maria în Ashford, Kent- locul naşterii acesteia , precum şi vizita oficială a Casei Regale a României la Palatul Buckingham.
Bilanţul despre care scriam la începutul acestor rânduri ar putea continua prin multe alte lucruri reuşite în anul ce tocmai s-a încheiat de către conducerea şi echipa Centrului de Limbi Străine Belle Languages Ploieşti, dar credem că e mai important să-l considerăm ca punct de plecare al deschiderilor către anul care a început. Şi, evident, mai ales drept semnele bune ale unor noi reuşite.