•  Cămine pentru bătrâni, nefuncţionale cu anii

  • Decizii heirupiste de desfiinţare şi… reînfiinţare!

  • Doar patru cantine pentru săraci, licenţiate

  • Posibilitatea îngrijirii la domiciliu lipseşte cu desăvârşire

 

N. Dumitrescu

 Deşi este unul dintre judeţele cu cel mai mare număr de locuitori la nivel de ţară, Prahova nu stă la fel de bine şi în ceea ce priveşte serviciile sociale acreditate destinate populaţiei. Confirmarea a venit chiar de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, care, la începutul acestui an, a făcut publică lista, pentru fiecare judeţ în parte, cu numărul de cămine în care sunt îngrijite persoanele vârstnice, cantinele sociale şi furnizorii de servicii sociale care au primit licenţă provizorie sau pentru o perioadă de cinci ani. Iar concluzia este că Prahova are mult mai puţine astfel de servicii în comparaţie cu alte judeţe din ţară, un exemplu fiind căminele pentru persoane vârstnice, în judeţul nostru fiind doar patru astfel de instituţii, în timp ce, de exemplu, la Bacău sunt 20, iar la Bihor 25! Pe de altă parte, judeţul nostru nu figurează cu servicii de îngrijire la domiciliu licenţiate, în condiţiile în care în Alba sunt 30, iar, pe de altă parte, la Timiş sunt opt cantine sociale, dublu faţă de Prahova!

Potrivit Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, la începutul lunii ianuarie 2019 figurau în Prahova ca având licenţă de funcţionare, pe termen de cinci ani, două cămine de bătrâni de stat – unul pe strada Cosminelor, cu 24 de locuri, aflat în administrarea Administraţiei Serviciilor Sociale Comunitare Ploieşti, şi un altul în satul Fântânele, cu 50 de locuri, aflat în 3-asubordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova. Acestora li se alătură alte două cămine, private – Centrul “Casa seniorilor” din localitatea Zamfira, comuna Lipăneşti, cu 40 de locuri, şi Căminul pentru persoane vârstnice “Casa Bunicilor” din Câmpina, din strada Griviţei, cu 26 de locuri. Cu aceste patru centre de îngrijire a vârstnicilor, Prahova este în coada listei la acest capitol, în contextul în care în Mureş şi Buzău sunt 14 cămine, în Timiş -17, la Bacău – 20, Bihor – 25, Cluj- 27. Cum de au reuşit judeţele menţionate să depăşească Prahova la acest capitol, în contextul în care numărul locuitorilor din judeţul nostru este mult mai mare decât al acestora, dar în care şi populaţia vârstnică este dominantă, e greu de acceptat. Cu siguranţă, însă, cauzele sunt multiple, dar ar fi de reamintit situaţia căminului de bătrâni de la Fântânele, unde abia de anul trecut, după ani buni de la inaugurare, s-a găsit o soluţie ca să poată fi ocupate toate cele 50 de locuri, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova dispunând ca de serviciile acestui centru să beneficieze şi persoanele cu dizabilităţi.
Dând timpul în urmă, însă, trebuie reamintit faptul că, în 2011, în baza unei decizii guvernamentale, 67 de spitale au fost închise, la nivel de ţară, scopul fiind transformarea lor în cămine pentru bătrâni, pe această listă din Prahova figurând centrele de sănătate din Urlaţi, Plopeni şi Bălţeşti. Ulterior însă s-a dovedit faptul că această decizie a fost una…heirupistă, în condiţiile în care unităţile sanitare care au fost desfiinţate nu au devenit centre de îngrijire pentru bătrâni, situaţia fiind valabilă inclusiv în Prahova. Concret, instituţia sanitară din Urlaţi a revenit la vechiul profil, iar la Plopenil spitalul funcţionează în regim privat. În ceea ce priveşte fostul centru de sănătate de la Bălţeşti, după cum ne-a declarat, recent, primarul comunei, clădirea a fost concesionată unui centru medical privat, a cărui activitate va fi deschisă anul acesta.
Trecând însă într-un alt registru, Prahova nu stă deloc bine nici la alte servicii sociale. Astfel, potrivit informaţiilor Ministerului Muncii, în judeţul nostru sunt doar patru cantine sociale licenţiate. Este vorba despre două cantine care funcţionează în sistem public, respectiv cantina socială de pe strada Mihai Bravu, cu 1.200 de locuri, aflată în administrarea Administraţiei Serviciilor Sociale Comunitare Ploieşti, şi Cantina de Ajutor Social din Câmpina, cu 150 de locuri, din subordinea Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Câmpina. Celelalte două cantine funcţionează în regim privat, fiind vorba despre Cantina socială a Fundaţiei Nini Măcelaru, din strada Emile Zola, cu 200 de locuri, şi Cantina Socială din satul Măneciu Pământeni, aparţinând parohiei din acelaşi sat al comunei Măneciu, cu capacitate de 50 de locuri.
Astfel, cu doar patru spaţii special amenajate unde persoanele amărâte beneficiază zilnic de o masă caldă, judeţul Prahova este întrecut de alte judeţe, la Timiş funcţionând opt cantine, iar la Butoşani şi Hunedoara, câte şapte, ca să dăm, spre comparaţie, exemple şi din acest domeniu. Mai trebuie adăugat faptul că, potrivit aceloraşi date comunicate de Ministerul Muncii, judeţul Prahova nu figurează ca având nici servicii de îngrijire la domiciliu licenţiate, asta în condiţiile în care în Alba sunt înregistrate 30 de astfel de servicii, iar la Cluj 14.
Pe de altă parte, deşi în Prahova sunt 104 unităţi administrativ-teritoriale, din aceleaşi date ale ministerului rezultă faptul că, la începutul acestui an, erau înregistraţi doar 62 de furnizori de servicii sociale acreditate, pe această listă figurând servicii şi compartimente de asistenţă socială din cadrul unora dintre primăriile prahovene, asociaţii sau fundaţii, precum şi cele două penitenciare prahovene, din Ploieşti şi Târgşor.