V. Stoica

Prahovenii au chefuit din plin în noaptea dintre ani, dar și în primele zile din 2019, fără să țină cont de afecțiunile medicale cronice de care suferă. Tocmai de aceea, echipajele de la Ambulanța Prahova nu au prididit, la propriu, să alerge în toate aceste zile pentru a le veni în ajutor celor care au avut nevoie de servicii medicale de urgență. Mai mult decât atât, s-a atins un adevărat record de intervenții nu în noaptea de Revelion sau de Sfântul Vasile, ci pe 2 ianuarie, când mașinile de Salvare au ajuns la 465 de cazuri în doar 24 de ore.
Și de această dată, excesele în consumul de alimente specifice Sărbătorilor de Iarnă au condus la probleme de natură digestivă, acestea fiind în topul solicitărilor echipajelor medicale ale Ambulanței Prahova în ultima zi din anul trecut și în primele două zile ale acestui an.
Cele 183 de echipaje de ambulanță care au fost de gardă în cele trei zile și, mai ales, nopți în care unii petrecăreți au ajuns la spital au avut de-a face cu peste 1.200 de cazuri la care au intervenit.

ambulanta3A doua zi din acest an a fost una record pentru angajații de la Ambulanța Prahova, care au fost solicitați și au intervenit în nici mai mult, nici mai puțin de 465 de cazuri. Potrivit unui raport întocmit de către reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean Prahova, cele mai multe intervenții au fost la pacienți cu afecțiuni digestive, urmate de cele la bolnavii de inimă și, pe locul al treilea, au fost intervențiile de urgență în cazul accidentelor rutiere, care nu au lipsit în această perioadă din județul Prahova. Consumul de alcool și afecțiunile agravate în urma consumului de alcool, dar și diabetul zaharat, s-au aflat printre cauzele care au condus la solicitarea ajutorului echipajelor medicale de pe ambulanțe. Echipajele de pe Salvare au avut de intervenit și în cinci cazuri de stop cardio-respirator.
Temperaturile mai scăzute din primele zile ale acestui an au dus și la apariția primelor cazuri de hipotermie din 2019, cel mai grav fiind al unei femei de 76 de ani din Gura Vitioarei care a ajuns la Spitalul Județean de Urgență cu hipotermie moderată și cu degerături la ambele picioare.
Nici în această perioadă nu au lipsit tentativele de sinucidere, așa cum s-a petrecut și de Crăciun. Chiar în prima zi a anului, o femeie de 47 de ani din Strejnic a înghițit un pumn de medicamente, un bărbat de 54 de ani din comuna Baba Ana s-a spânzurat, un alt caz fiind cel al unei tinere de 29 de ani, de la Centrul de îngrijire de la Nedelea, care a ajuns la spital
după ce a încercat să-și pună capăt zilelor.