Specialiştii au analizat datele a 500.000 de copii din Statele Unite ale Americii şi au descoperit că, în cazul copiilor care nu au avut o greutate sănătoasă, obezitatea a provocat astmul într-un sfert din cazuri, potrivit eurekalert.org, preluat de Medlife.ro.
Acest lucru sugerează că este vorba de 10% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 17 ani, diagnosticaţi cu astm. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Duke, afecţiunea ar putea fi evitată prin menţinerea unei greutăţi sănătoase. Studiul a fost publicat în revistă ”Pediatrics”.
”Astmul este cea mai frecventă boala cronică care apare la copii, unele cauze fiind genetică şi infecţiile virale din timpul copilăriei, pe care nu le putem preveni. Obezitatea este singurul factor de risc al astmului din copilărie care poate fi prevenit. Această constatare întăreşte dovezile conform cărora copiii trebuie să fie activi şi să aibă o greutate sănătoasă”, spune Jason E. Lang, profesor de pediatrie.
Pentru studiul retrospectiv, oamenii de ştiinţă au analizat datele a 507,496 de copii, provenite din 19 milioane de vizite la medic, colectate de la şase centre de sănătate. Participanţii din grupul cu astm au fost diagnosticaţi la cel puţin două întâlniri cu medicul şi au primit tratament, cum ar fi un inhalator. Testele funcţiei pulmonare au confirmat că au avut astm.
Copiii obezi au avut un risc cu 30% mai ridicat de a dezvolta astm, comparativ cu cei cu o greutate normală.
Astmul nu a afectat doar persoanele obeze. Şi copiii supraponderali au avut un risc cu 17% mai ridicat de a dezvolta astm. Cercetătorii au calculat riscul de astm prin utilizarea mai multor modele, ţinând cont de factorii de risc cum ar fi sexul, vârstă, statutul socio-economic şi alergiile. Rezultatele au rămas similare.
Studiul are mai multe limitări, cum ar fi ca datele au fost colectate în timpul vizitelor la medic, nu într-un cadru controlat de echipa de cercetare. De asemenea, sunt necesare studii viitoare pentru a dovedi că excesul de greutate provoacă în mod direct astm. Există diferite ipoteze, cum ar fi ca plămânii şi căile respiratorii se dezvoltă diferit atunci când copilul este obez şi există anumite schimbări inflamatorii în organism. De asemenea, se consideră şi că simptomele astmului se ameliorează pe măsură ce copilul slăbeşte. Toate acestea indică importanţa unei greutăţi sănătoase.
”Cred că această relaţie de cauzalitate ar trebui să ne îngrijoreze. Se pare că obezitatea creşte semnificativ riscul astmului bronşic. Este foarte important să prevenim obezitatea de la o vârstă fragedă”, concluzionează Lang.