Petre Apostol

După ce a debutat în Austria, la Innsbruck-Igls, Cupa Mondială de Sanie a traversat Atlanticul, programând două etape în Canada, la Whistler și la Calgary, ultima rundă dintre acestea desfășurându-se la finalul săptămânii trecute.
Și la Calgary, lotul național al României a fost alcătuit din sportivi prahoveni, dintre care Andrei Turea, la simplu, și echipajul de dublu Marian Gîtlan/Flavius Crăciun sunt reprezentanți ai Clubului Sportiv Orășenesc Sinaia. Ceilalți doi sportivi din lotul național sunt Raluca Strămăturaru, din Bușteni, și Valentin Crețu, din Sinaia, de asemenea formați la CSO Sinaia, acum legitimați la CSA Steaua București.
În urma concursului din Cupa Națiunilor, doar
Valentin Crețu nu a prins un loc pentru a evolua în Cupa Mondială, fiind chiar primul dintre cei care au ratat calificarea, situându-se în urma colegului său de lot național, Andrei Turea, pentru care a reprezentat a doua calificare la rând între cei mai valoroși sportivi ai lumii din sanie.
Iar tânărul de 20 de ani din Breaza nu s-a descurcat rău, având timpi buni de start (fiind al 16-lea în manșa a doua la start), dar coborârea pe pârtia din Calgary nu a fost atât de lină precum și-ar fi dorit, încheind pe locul 30 competiția din Cupa Mondială. Andrei Turea – fiul cel mare al directorului clubului din Sinaia, Liviu Turea – a fost cronometrat cu timpul de 45.276 secunde, în manșa întâi, respectiv 45.638 secunde, în manșa a doua, având, astfel, un timp total de 1:30.914 minute, încheind la 1.665 secunde în urma câștigătorului, austriacul Wolfgang Kindl.
Podiumul etapei a fost completat de rusul Roman Repilov (+0.066 sec.), respectiv de austriacul David Gleirscher (+0.121 sec.).
Cu rezultatul obținut la Calgary, sportivul de la CSO Sinaia a ajuns la 25 de puncte, ocupând locul 34 în clasamentul Cupei Mondiale, fiind acum la doar trei puncte în urma mult mai experimentatului Valentin Crețu, aflat pe locul 32.
Ceilalți doi reprezentanți de la CSO Sinaia, Marian Gîtlan și Flavius Crăciun, au încheiat concursul de dublu pe locul 13, cu timpul total de 1:29.007 minute. Tinerii din Brebu au fost cronometrați cu timpul de 44.497 secunde, în manșa întâi, respectiv 44.510 secunde, în manșa a doua, de fiecare dată fiind pe locul 12. Astfel, echipajul tricolor a încheiat cu o întârziere de 1.518 secunde față de germanii Tobias Wendl și Tobias Arlt, câștigătorii etapei, pe locurile 2 și 3 clasându-se echipajele Toni Eggert/Sascha Benecken (Germania, 9-b+0.091 sec.), respectiv Thomas Steu/Lorenz Koller (Austria, +0.272 sec.).
Astfel, în clasamentul general al Cupei Mondiale, Marian Gîtlan și Flavius Crăciun ocupă locul 12, cu 122 de puncte acumulate.
În concursul feminin, Raluca Strămăturaru a fost descalificată, neîndeplinind normele regulamentare de temperatură a patinelor. Astfel, aceasta a coborât în clasamentul general al competiției pe locul 15, rămânând cu 104 puncte.
Etapa de la Calgary a fost câștigată de germanca Julia Taubitz, cu timpul de 1:33.408 minute, fiind urmată de compatrioata sa mult mai titrată, Natalie Geisenberger (+0.104 sec.), respectiv de reprezentanta țării gazdă, Kimberley McRae (+0.477 sec.).
De menționat că întrecerea a avut parte și de un eveniment mai special, cea mai valoroasă sportivă din Canada, Alex Gough, marcând finalul carierei sale printr-o coborâre în deschiderea concursului feminin, Calgary fiind orașul său natal. Gough a fost medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la PyeongChang, dublă medaliată cu bronz la Mondiale (în 2011 și în 2013), remarcându-se, însă, în mod special, în 2011, când a oprit seria de 105 victorii consecutive a sportivelor germane în Cupa Mondială, câștigând atunci etapa de la Paramonovo, din Rusia.
Runda de la Calgary a programat și proba de ștafetă pe echipe, participând zece formații, printre care și România, din reprezentativa tricoloră făcând parte Raluca Strămăturaru, Andrei Turea, la simplu, Marian Gîtlan și Flavius Crăciun, la dublu.
După ce în prima etapă a probei de ștafetă, la Whistler, echipa României a abandonat, de data aceasta sportivii tricolori au reușit să încheie concursul, ocupând locul al nouălea, cu timpul de 2:24.366 minute.
Selecționata tricoloră a devansat, astfel, echipa Ucrainei, sosind, însă, la 2.816 secunde în urma reprezentativei din Germania, care a câștigat etapa, în formula Julia Taubitz, Felix Loch, Tobias Wendl/Tobias Arlt. Podiumul a fost completat de echipele din Statele Unite ale Americii (Summer Britcher, Tucker West, Chris Mazdzer/Jayson Terdiman; +0.269 sec.), respectiv din Austria (Birgit Platzer, Wolfgang Kindl, Thomas Steu/Lorenz Koller; +0.370 sec.).
Cupa Mondială va rămâne pe tărâm american, trecând, însă, granița în Statele Unite ale Americii, a patra etapă fiind programată, săptămâna aceasta, pe pârtia de la Lake Placid. Aceasta va fi, de altfel, și ultima etapă din 2018, Cupa Mondială urmând să se reia, apoi, în prima săptămână a lunii viitoare, în Europa, pe pârtia Berchtesgaden-Königssee, din Germania.