Oamenii căsătoriţi de mult timp înlocuiesc ranchiuna cu sensibilitatea. Chiar dacă luna de miere s-a terminat, iar relaţia a ajuns într-un impas, specialiştii susţin că lucrurile se vor schimba dacă cuplurile au răbdare. Aceştia au demonstrat, printr-un nou studiu, că neînţelegerile care pot marca anii de mijloc ai căsniciei se reduc cu vârsta, fiind înlocuite de umor şi de compasiune, potrivit
sciencedaily.com, potrivit Medlife.ro.
Specialiştii au analizat convorbiri filmate între 87 de cupluri de vârstă mijlocie sau înaintată. Aceştia erau căsătoriţi de minimum 15 ani şi de maximum 35 de ani. Interacţiunile dintre ei au fost urmărite timp de 13 ani. Cercetătorii au observat că pe măsură ce îmbătrâneau, între ei existau mai multă compasiune şi mai mult umor. Constatările studiului au fost publicate în revista ”Emotion”. S-a înregistrat o creştere a comportamentelor pozitive, cum ar fi afecţiunea, şi o scădere a comportamentelor negative, cum ar fi critica. Aceste rezultate contrazic studiile anterioare, care susţin că sentimentele se deteriorează cu vârsta. Din contră, se pare că, din punct de vedere emoţional, cuplurile de lungă durată adoptă o traiectorie pozitivă.
”Constatările noastre sugerează că, în ciuda pierderii prietenilor şi a membrilor familiei, persoanele în vârstă, care au căsnicii stabile, sunt relativ fericite. Există rate scăzute de anxietate şi depresie, căsătoria fiind benefică pentru sănătatea mintală”, explica Robert Levenson, profesor de psihologie la ”UC Berkeley”. Oamenii de ştiinţă au observat că soţiile au fost mai expresive din punct de vedere emoţional, comparativ cu partenerii lor. De asemenea, pe măsură ce femeile au înaintat în vârstă, au fost mai dominante şi au arătat mai puţină afecţiune. Totuşi, în general, indiferent de vârstă şi de gen, comportamentele negative au fost reduse pe parcursul timpului. ”Având în vedere legătura dintre emoţiile pozitive şi sănătate, aceste constatări subliniază importanţa relaţiilor intime în rândul vârstnicilor, dar şi beneficiile aduse de căsnicie din punct de vedere al sănătăţii”, spune Alice Verstaen. Specialiştii au analizat relaţiile maritale vizionând interacţiuni de 15 minute între soţi. Aceştia discutau despre experienţele comune şi despre zonele de conflict. Schimbările emoţionale au fost urmărite la o diferenţă de câţiva ani. Modul în care partenerii vorbeau şi ascultau au fost codificate şi evaluate în funcţie de expresiile faciale, de conţinutul verbal, de limbajul corpului şi de tonul vocii. Emoţiile au fost incluse în mai multe categorii, cum ar fi furie, dispreţ, dezgust, comportament dominator, defensivitate, tristeţe, frică, tensiune, plâns, interes, afecţiune, umor, entuziasm şi validare. Astfel, s-a constatat că indiferent de vârsta cuplurilor şi de satisfacţia pe care o simţeau faţă de relaţia lor, comportamentele pozitive au crescut, iar cele negative s-au redus pe parcursul anilor. Toate acestea demonstrează că pe măsură ce îmbătrânim tindem să ne concentrăm mai mult pe lucrurile bune din viaţa noastră.