F. T.

Protejarea pădurilor prahovene și, implicit, a mediului natural presupune nu doar acțiuni de pază organizate de personalul Direcției Silvice Prahova, ale jandarmeriei sau poliției, pentru prinderea hoților de material lemnos, ci și modul în care sunt respectate criteriile de exploatare a pădurilor.
Concret, în contextul în care modul în care sunt exploatate pădurile are un impact major asupra mediului înconjurător, de la începutul anului și până în prezent, reprezentanții Gărzii de Mediu Prahova au efectuat mai multe controale la agenți economici care desfășoară acțiuni de exploatare a parchetelor. Iar cu titlu exemplificativ, precizăm că opt dintre acestea au fost derulate ca urmare a sesizărilor de tulburare a cursurilor de ape, iar alte două au fost desfășurate în cadrul acțiunii circumscrise acțiunii naționale “Scutul Pădurii”.

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Mediu Prahova, ca urmare a controalelor efectuate pe linia exploatărilor forestiere, a fost sistată mai întâi activitatea în cazul a două societăți de profil (una care exploata masă lemnoasă și tulbura apa în amonte de Păstrăvăria Limbășelu, din Azuga, iar a doua în amonte de o captare de apă aparținând Primăriei Valea Doftanei). Dar, lucrurile nu se opresc aici, fiindcă, potrivit unui comunicat al reprezentanților instituției, “în ambele cazuri (în zona Azugii și a Văii Doftanei – n.n.), contractele de exploatare masă lemnoasă au fost reziliate, întrucât nu s-au găsit alte soluții tehnice pentru scosul și apropiatul materialului lemnos fără a afecta cursurile de apă din aval”.
În ceea ce privește acțiunea derulată sub genericul “Scutul Pădurii”, aceasta a avut drept obiective nu numai parchetele de exploatare a masei lemnoase, ci și locurile de depozitare și comercializare a materialului lemnos și pe drumurile publice, nefiind semnalate însă deficiențe majore.

paduri3În fapt, activitățile desfășurate de către reprezentanții Gărzii Forestiere vin ca o completare a faptului că Direcția Silvică Prahova a obținut atestatul privind certificarea managementului forestier din partea organismului de certificare «Soil Association Woodmark» Marea Britanie, specialiștii englezi confimând modul în care se efectuează, în județ, gestionarea fondului forestier proprietate publică a statului. În acest context, experții din Marea Britanie au constatat, după cum aminteam și într-unul dintre numerele trecute ale ziarului nostru, în urma ultimei vizite efectuate în luna martie a anului curent, faptul că instituția care gestionează fondul forestier prahovean – respectiv Direcția Silvică Prahova – a respectat, sistematic, în ultimii cinci ani, criteriile privind gestionarea pădurilor, printre acestea numărându-se valorificarea eficientă şi raţională a tuturor beneficiilor fondului forestier; evaluarea şi limitarea impactului asupra mediului; întocmirea şi punerea în aplicare a unui plan de management pe termen mediu şi lung; evaluarea şi monitorizarea permanentă a stării pădurii; menţinerea şi protejarea pădurilor cu mare valoare conservativă etc. Adică, exact ceea ce au verificat și reprezentanții Gărzii Forestiere Prahova.
Redăm, din nou, un pasaj – de data aceasta dintr-un comunicat al Direcției Silvice Prahova – care are legătură atât cu concluziile specilaiștilor din Marea Britanie, cât și cu acțiunile reprezentanților Gărzii Forestiere: “Din punct de vedere economic, faptul că Direcția Silvică Prahova este certificată privind managementul forestier a determinat firme din domeniul exploatării și prelucrării lemnului, cu activitate în județul Prahova, să obțină la rândul lor atestat de certificare, astfel încât să poată pătrunde pe noi piețe de desfacere. Participarea firmelor atestate la lanțul de custodie a lemnului certificat oferă acestora avantaje, dat fiind faptul că există deja beneficiari care vând produse finite sau semifinite provenite numai din păduri certificate și exploatate și prelucrate doar de către operatori certificați”.