F. T.

Ieri dimineață, pompierii prahoveni de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) “ Șerban Cantacuzino” Prahova au fost solicitați, prin intermdiul Numărului Unic de Urgență “112”, să intervină pentru a stinge un incendiu în comuna Dumbrăvești.
Două autospeciale de stingere cu apă și spumă s-au deplast la fața locului, iar în momentul în care focul a fost lichidat, în incintă a fost găsit un bărbat, în vârsă de 62 de ani, decedat. Cauzele morții urmează să fie stabilite, însă, după toate probabilitățile, bărbatul a murit asfixiat. Cert este că incendiul a izbucnit din cauza coșului de fum neprotejat corespunzător.
Tot ieri dimineață, și tot în urma unui apel primit prin Sistemul Unic “112”, echipajele de pompieri au fost mobilizate la Băicoi, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuință particulară.
“La sosirea pompierilor militari la locul evenimentului, incendiul se manifesta violent și generalizat la acoperișul locuinței și al anexelor gospodărești, pe o suprafață de aproximativ 130 de metri pătrați. Forţele de intervenţie au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea incendiului. După aproape două ore de luptă cu flăcările, angajații de la ISU Prahova au reușit să lichideze incendiul. Cauza preliminară stabilită de specialiștii inspectoratului ar fi aceea că incendiul s-a produs din cauza unui cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolația deteriorată. Au ars acoperișul locuinței și al anexelor gospodărești, aparatura electrică și electronică, un motofierăstrău, o motocoasă, mobilierul aferent din trei camere de locuit și alimente depozitate în anexă. Din fericire, la Băicoi nu s-a înregistrat nicio victimă”, se menționează într-u comunucat de presă al ISU Prahova.
Nici în seara zilei de sâmbătă pompierii prahoveni nu au avut parte de liniște, fiind alertați că în satul Hîrsa (comuna Plopu) a luat foc o casă, existând riscul ca acesta să se propage și la alte două locuințe învecinate. 15 pompieri militari au acţionat pentru lichidarea incendiului, respectiv pentru căutarea eventualelor focare ascunse şi înlăturarea efectelor negative generate de eveniment.
Ca și la Dumbrăvești, cauza probabilă a fost aceeași: coș de fum neprotejat corespunzător.
Dar, seria intervențiilor la locuințe cuprinse de flăcări nu se oprește aici. Astfel, potrivit aceluiași document de presă al ISU Prahova, în zilele de 7, 8 și 9 decembrie, echipajele de pompieri au fost solicitate să intervină la alte patru incendii în localitățile Ploiești, Ariceștii Rahtivani, Măneciu (două). Nici în urma acestor patru evenimente nu s-au înregistrat victime, ci numai pagube materiale.
În contextul incendiilor la foc automat din ultima perioadă, reprezentanții ISU Prahova reamintesc măsurile de bun simț care trebuie luate pentru prevenirea unor astfel de tragedii: coşurile se leagă de structură la trecerea prin planşee, prin dispozitive constructive în vederea asigurării rezistenţei şi stabilităţii; în podurile clădirilor, acestea se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri; gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă); în spaţiile cu pericol de incendiu şi explozie, nu se folosesc burlane din tablă pentru evacuarea fumului.