Cel de-al 41-lea preşedinte american, George H.W. Bush, a fost înmormântat ieri în Texas după patru zile de omagiu care au oferit o imagine rară de unitate într-o Americă de obicei divizată, comentează AFP, potrivit Agerpres. După funeraliile de stat de miercuri de la
Washington la care au asistat împreună preşedintele Donald Trump şi patru dintre predecesorii săi de la Casa Albă, sicriul lui George H. W. Bush a ajuns la Houston, la bordul unui avion prezidenţial.
O ultimă ceremonie a avut loc ieri la biserica episcopală St. Martin din Houston, biserica familiei Bush de decenii. Fostul preşedinte a fost apoi înhumat în spatele bibliotecii prezidenţiale George Bush, alături de Barbara, soţia sa timp de 73 de ani, decedată în aprilie, şi de Robin, fata lor moartă de leucemie când avea 3 ani.
Miercuri, la Washington, în Catedrala Naţională, Donald şi Melania Trump au urmărit ceremonia din primul rând, alături de trei foşti preşedinţi democraţi, Barack Obama, Bill Clinton şi Jimmy Carter, precum şi de soţiile acestora, Michelle Obama, fostul secretar de stat Hillary Clinton şi Rosalynn Carter. George W. Bush i-a adus elogiul funebru tatălui său. Donald Trump i-a salutat pe soţii Obama, aşezaţi chiar lângă el, dar nu şi pe soţii Clinton şi soţii Carter, aflaţi mai departe. Hillary Clinton, fosta sa adversară la prezidenţiale, nu a schimbat nici măcar o privire cu el, comentează AFP.
Imediat după ceremonie, George W. Bush a detensionat atmosfera, salutându-i călduros pe toţi foştii preşedinţi şi pe soţiile lor. Într-un discurs personal şi marcat de umor, dar încheiat în lacrimi, fiul său George W. Bush, cel de-al 43-lea preşedinte al SUA, a salutat memoria unui „mare preşedinte”. Prinţul Charles, cancelarul german Angela Merkel, regele Abdallah al II-lea al Iordaniei şi regina Rania, preşedintele polonez Andrzej Duda, însoţit de Lech Walesa, s-au numărat printre invitaţi. Donald Trump nu a luat cuvântul în timpul ceremoniei. Dar, de la decesul lui George H.W. Bush, survenit vineri la vârsta de 94 de ani, actualul lider de la Casa Albă a transmis mai multe semne de respect. „Nu este vorba de funeralii, ci de o zi de celebrare pentru un om mare care a dus o viaţă lungă excepţională. Ne va lipsi!”, a scris Trump pe Twitter înaintea ceremoniei. Provenit dintr-o familie bogată din Noua Anglie, George H.W. Bush a fost ultimul preşedinte american (1989-1993) din timpul Războiului Rece şi a condus coaliţia internaţională în timpul Războiului din Golf. Apoi el a fost învins clar la alegerile din 1992 de Bill Clinton.