Medicii au observat de mult timp că vârsta cronologică şi cea biologică nu coincid întotdeauna. O femeie de 50 de ani poate prezenta multiple semne de îmbătrânire şi poate suferi de diverse boli, pe când una de 80 de ani poate fi sănătoasă. Este adevărat că dieta şi activitatea fizică joacă un rol important, dar care sunt ceilalţi factori din cauza cărora unii oameni îmbătrânesc mai frumos decât alţii?
Studiul actual a fost publicat în revista ”Genome Biology” şi a fost condus de o echipă de cercetători de la Institutul Salk. Aceştia au analizat celulele pielii mai multor oameni, tineri şi bătrâni, pentru a căuta semnături moleculare ce prezic vârsta. Înţelegerea pe deplin a procesului biologic de îmbătrânire ar putea duce la o abordare mai bună a afecţiunilor frecvente la o vârstă înaintată, precum bolile de inimă şi demență.
”Acest experiment a fost conceput pentru a descoperi dacă există semnături moleculare ale îmbătrânirii pe durata întregii vieţi. Vrem să dezvoltăm algoritmi care să prezică atât îmbătrânirea sănătoasă, cât şi pe cea nesănătoasă. Acum încercăm să găsim diferenţele”, explică Saket Navlakha, autorul studiului.
Specialiştii s-au concentrat pe un anumit tip de celule ale pielii, şi anume fibroblastele dermice, care generează ţesut conjunctiv şi ajută pielea să se vindece după leziuni. Au ales acest tip de celule din două motive: Sunt uşor de obţinut printr-o biopsie simplă, neinvazivă a pielii. Studiile anterioare au demonstrat că aceste celule ar putea arăta semne ale îmbătrânirii. Spre deosebire de majoritatea tipurilor de celule care sunt înlocuite la fiecare câteva săptămâni sau luni, un subset al acestor celule rămâne cu noi întreaga noastră viaţă. Oamenii de ştiinţă au analizat aceste celule prelevate de la 133 de oameni sănătoşi, cu vârsta cuprinsă între 1 şi 94 de ani. De asemenea, au studiat o medie de 13 persoane pentru fiecare deceniu de vârstă. Au cultivat celulele pentru a se multiplica, iar apoi au folosit o metodă numită secventiere RNA, pentru a căuta biomarkeri în celulele care se schimbă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. RNA utilizează tehnologii de secventiere profundă, pentru a determina ce gene sunt activate în anumite celule. Folosind algoritmi personalizaţi pentru a sorta datele, echipa a găsit anumiţi biomarkeri care indică îmbătrânirea şi au putut prezice vârsta unei persoane cu o eroare de mai puţin de opt ani în medie. ”Când am început această cercetare, am decis să ne uităm la schimbările din exprimarea tuturor genelor de codificare a proteinelor şi să lăsăm algoritmii să sorteze”, declară Jason Fleischer, cercetător la Institutul Salk.
Acest studiu este unic deoarece specialiştii au analizat schimbările de la nivelul întregului genom.
Pentru a valida algoritmul, echipa a analizat, de asemenea, celulele de la 10 pacienţi diagnosticaţi cu progeria, o boală genetică, caracterizată prin îmbătrânire accelerată. Pe baza analizei semnăturilor moleculare ale acestor pacienţi, cu vârsta cuprinsă între doi şi opt ani, modelul le-a prezis că sunt cu aproximativ un deceniu mai în vârstă, ceea ce a fost corect, din cauza bolii.
Specialiştii subliniază faptul că biomarkerii prezic vârsta, dar nu provoacă îmbătrânirea. Îmbătrânirea este cauza multor boli, printre care şi Alzheimer, sau alte probleme neurologice. Aceste descoperiri sunt importante pentru prevenirea bolilor asociate.