F. T.

Până în prezent, Direcția Silvică Prahova a încheiat contracte de administrare sau de servicii silvice pentru un număr de 2068 proprietari de pădure, reprezentând o suprafață de 20.304 de hectare, se menționează într-un comunicat de presă al instituției.
În acest context, după cum precizează inginerul Cosmin Birjaru, purtătorul de cuvânt al instituției, “datele existente la nivelul subunităților silvice din cadrul Direcției Silvice Prahova arată că o suprafață de 18.315 hectare de pădure incluse în fondul forestier național proprietate privată nu este acoperită de contracte de servicii silvice sau de administrare, deși noile prevederi ale Codului Silvic prevăd posibilitatea efectuării serviciilor silvice – inclusiv a pazei pădurii, în condiții de gratuitate, pentru pădurile proprietate a persoanelor fizice cu suprafața de până la 30 de hecatare (…), doar 107 proprietari deținători ai unei suprafețe de 671 de hectare de pădure beneficiind de această prevedere”.
Există, însă, circumstanțe care fac dificilă asigurararea în condiții de gratuitate a pădurilor proprietate privată. Acestea sunt explicate în documentul de presă al reprezentantului Direcției Silvice Prahova: “ Preluarea în pază a pădurilor pentru care nu sunt cunoscuți proprietarii întâmpină dificultăți din cauza lipsei unor evidențe cadastrale la nivelul primăriilor și privind delimitarea terenurilor forestiere. De asemenea, sunt cazuri în care pădurile predate în baza Legii nr.18/1991, pe bază de protocol, fără punerea în posesie efectivă a proprietarilor, au suprafața diminuată sau vegetația forestieră a fost îndepărtată integral. În plus, mulți proprietari nu-și cunosc limitele proprietății și nici chiar amplasamentul general, iar planurile de parcelare deținute de către primării au în unele cazuri o calitate foarte scăzută”.
În acest context, cum personalul silvic nu are nici autorizarea legală și nici calificarea necesară pentru delimitarea topo-cadastrală a proprietăților forestiere, iar unii proprietari de păduri nu-și cunosc limitele propietății, este clar că în aceste cazuri nu se poate beneficia de serviciile de punere în valoare a masei lemnoase, în lipsa unui contract de servicii silvice încheiat cu ocolul silvic.
Documentul de presă al Direcției Silvice Prahova se încheie laconic, dar optimist: “Este de așteptat ca în urma activităților de cadastrare gratuită a terenurilor, inclusiv a celor forestiere, să existe o bază cartografică întocmită corect, la nivelul primăriilor, ceea ce ar ușura procesul de preluare în pază a pădurilor”.