Petre Apostol

În majoritate, sportul românesc încă mai activează în baza sistemului de desfăşurare stabilit chiar de dinainte de ’89. În plus, mare parte dintre cluburi o reprezintă cele finanţate de stat, care oferă sportivilor în mod gratuit echipament, pregătire, participare la competiţii etc.
Însă, societatea din prezent este cu totul diferită faţă de cea de odinioară, ceea ce naşte anumite desincronizări între sistemul sportiv şi dorinţele şi motivaţiile celor care păşesc în sala de sport. Este vorba şi despre mentalitatea celor implicaţi în mod direct. Iar, uneori, la o anumită vârstă, munca de la antrenamente poate deveni o corvoadă pentru cei care au şi alte posibilităţi în viaţa socială şi, prin urmare, renunţă la sportul de performanţă, în favoarea unei cariere de succes în alte domenii, mai sigure din punct de vedere financiar.
Ar trebui ca sistemul din sportul românesc actual să se adapteze şi la necesităţile sportivilor din societatea modernă, deoarece numai aşa ar exista posibilitatea de progres şi de a ajunge la performanţe importante la nivel internaţional.