N. D.

Inspectoratul General pentru Imigrări a anunţat ieri, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că au fost puse în aplicare o serie de modificări legislative privind regimul străinilor în România. Noile reglementări sunt de natură a oferi un regim juridic simplificat categoriilor de străini care desfășoară activități lucrative pe teritoriul României și o gestionare eficientă a fenomenului migraţiei. Modificările, care reprezintă o adaptare la legislaţia europeană, vizează, printre altele, şi condiţiile de intrare şi de şedere a resortisanţilor (n.n. – persoană fizică sau juridică aparținând unui stat, aflată sub protecția altui stat) ţărilor terţe pentru cercetare, studii, formare profesională, servicii de voluntariat, programe de schimb de elevi sau proiecte educaţionale şi muncă „au pair” (n.n. – termenul „au pair” derivă din limba franceză şi înseamnă „egal cu” sau „în termeni de egalitate”, ceea ce subliniază faptul că un aupair este considerat un membru de familie, cu drepturi şi îndatoriri egale cu ceilalţi membri de familie).
De asemenea, schimbările legislative au legătură şi cu relaxarea condițiilor în ceea ce privește eliberarea avizului de angajare în muncă a străinilor, pentru tipurile de lucrător permanent, stagiar și transfrontalier, prin simplificarea procedurilor de selecție parcurse de către angajatori, o altă modificare vizând reducerea nivelului salariului de la mediu brut pe țară la salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată. Astfel, aşa cum reiese din comunicatul de presă, “străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă stabilit cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În cazul lucrătorilor înalt calificaţi, salariul trebuie să fie la nivelul de cel puţin două ori câştigul salarial mediu brut. În cazul cetățenilor străini care sunt numiţi la conducerea unei filiale, reprezentanţe sau sucursale de pe teritoriul României a unei companii care are sediul în străinătate, în baza unui contract de mandat ori altui document cu aceeaşi valoare juridică, li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă fără prezentarea unui contract de muncă, dacă fac dovada mijloacelor de întreţinere obţinute din activitatea desfăşurată în această calitate, cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. De asemenea, străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă în calitate de lucrător „au pair” li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă stabilit cu timp parţial, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că durata timpului de muncă nu depăşeşte 25 de ore pe săptămână. Cuantumul salariului acordat este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, calculat la fracţia de timp lucrată”.
Alte modificări se referă şi la viza de lungă şedere pentru studii, care poate fi acordată, la cerere, străinilor care solicită intrarea pe teritoriul României în calitate de student, stagiar, elev sau care participă la un program de schimb de elevi sau proiect educaţional. În cazul studenţilor, solicitarea trebuie să fie însoţită de următoarele documente: dovada de acceptare la studii, eliberată de Ministerul Educaţiei, din care să rezulte că vor urma o formă de învăţământ, dovada achitării taxei de studii pentru cel puţin un an de studii, dovada mijloacelor de întreţinere, în cuantum de cel puţin salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, lunar, pentru întreaga perioadă înscrisă în viză.