Andrei Nicolae, deputat PSD Prahova

O analiză asupra Produsului Intern Brut al trimestrului II 2018 evidenţiază că, în raport cu cel al trimestrului III 2018, cel din urmă este, în termeni reali, mai mare cu 1,9%. Față de anul trecut al aceluiași trimestru, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere cu 4,3% pe seria brută și cu 4,1% pe seria ajustată sezonier.
În același sens, angajamentul esențial din programul de guvernare privind scoaterea României din cercul vicios al salariilor minime și al subdezvoltării se concretizează într-o nouă etapă de creștere a salariului minim. Criticile ce vizează majorarea salariului minim în România de la 1.900 de lei la 2.080 de lei pe lună și la 2.350 de lei pe lună pentru cei cu studii superioare, precum că ar afecta negativ afacerile, ignoră convenabil realități acute. Știrile care anunță profituri mult mai mari față de mediile UE, consolidează faptul că în România este profitabil să faci afaceri. Potrivit Eurostat, rentabilitatea capitalurilor după plata taxelor este dublă în România – 36,3% față de UE – 18,4%.
Astfel, sectorul bancar din România rămâne stabil. Băncile sunt bine capitalizate, rata medie de adecvare a capitalului era de 20,1% în iunie 2018, calitatea activelor continuă să se îmbunătățească, iar creditele neperformante au scăzut la 5,7% din totalul împrumuturilor (iunie 2018), de la 9,6% (decembrie 2016).
Drept exemplu, Banca Transilvania, BCR și BRD au înregistrat un randament mediu al capitalurilor de peste 21% la jumătatea anului – cea mai ridicată profitabilitate, de trei ori peste media Uniunii Europene, potrivit datelor Autorității Bancare Europene (ABE), analizate pe Profit.ro.
Anunțul Agenției Fitch Rating privind reconfirmarea ratingului de țară reprezintă o nouă recunoștere a faptului că România se bucură de o creștere economică sustenabilă, care contribuie la întărirea încrederii investitorilor în economia țării. Fitch a reconfirmat atât calificativul recomandat investițiilor aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-, F-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală, cât și perspectivă stabilă.
Companiile reușesc profituri record, iar câștigurile depășesc 17 miliarde de euro. La nivelul întregii economii, marja de profit net a ajuns la 6% în primul an al guvernării PSD-ALDE, ceea ce reprezintă un rezultat greu de obținut pe oricare altă piață europeană. Comparând cu perioada 2011-2012, creșterea marjei de profit este de 20 de ori mai mare.
Putem aprecia astfel ca pozitive aceste evoluții, concluzionând că România păstrează un climat economic stabil, optimist, în ciuda turbulențelor generate de orgoliile prezidențiale din dealul Cotrocenilor.