Pentru finele acestui an, Banca Naţională a României (BNR) îşi menţine prognoza asupra inflaţiei la 3,5%, precum în august, arată datele prezentate ieri și preluate de Mediafax.
În schimb, Banca centrală a redus cu 0,2 puncte procentuale estimare pentru finele anului viitor, până la 2,9%.
De asemenea, faţă de august, BNR a făcut cele mai mari revizuiri în sus pentru categoria legumelor – fructe – ouă, din cauza majorării preţurilor, mai ales la cartofi.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a precizat, la prezentarea „Raportul asupra inflaţiei”, ediţia noiembrie 2018, că prognoza asupra inflaţiei anunţată ieri ar putea fi influenţată cel mai mult, în perioada următoare, de evoluţia preţul petrolului, care se îndreaptă spre 70 dolari pe baril. Transmisia preţului internaţional al petrolului în preţurile la carburanţii din România este aproape imediată, a mai menţionat reprezentantul Băncii centrale.
„Pe termen lung, prognozăm că rata inflaţiei în România nu va fi sub 2%”, a subliniat Isărescu. Reprezentantul BNR a completat că, în lipsa unor decizii precum scăderea TVA, care poate duce la o scădere a ratei inflaţiei, pe termen scurt, economia României va fi mai mult una „care aleargă să îi prindă pe alţii din urmă”. „Într-o asemenea economie ai o inflaţie mai mare. Este şi teoretizat”, a explicat Isărescu.