Petre Apostol

Gimnastica ritmică este un sport al perfecţiunii, iar atunci când o sportivă nu se află în parametri optimi se vede pe covorul de concurs. Miercuri noapte, conform fusului orar din România, singura reprezentantă prahoveană din delegaţia României de la Jocurile Olimpice de Tineret, Denisa Stoian, a concurat la ultimele două obiecte dintre cele patru ale competiţiei de gimnastică ritmică.
Pregătită de antrenoarele Simona Puiu (prezentă alături de ea la competiţia olimpică) şi Liliana Băescu, la CSM Ploieşti, Denisa Stoian s-a calificat în luna februarie la a treia ediţie de vară a Jocurilor Olimpice de Tineret, iar în urmă cu două săptămâni urca de trei ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere la Campionatele Naţionale desfăşurate la Dobroeşti.
La Jocurile Olimpice de Tineret, care au început la finalul săptămânii trecute, la Buenos Aires, în Argentina, gimnasta ploieşteană a concurat marţi şi miercuri în calificările competiţiei de gimnastică ritmică, la care se desfăşoară doar proba de individual compus.
Poate emoţiile prea mari în faţa celei mai importante competiţii din cariera sa de până acum sau poate, mai degrabă, durerea cu care se confruntă încă din luna august, după accidentarea suferită, sau poate puţin din fiecare au făcut ca Denisa să nu evolueze la potenţialul său.
Întrecerea olimpică pentru gimnasta ploieşteană a început destul de bine, obţinând 14.400 puncte la primul obiect din concurs – cerc, fiind pe locul 15 dintre cele 36 de sportive prezente în competiţie. În plus, nota obţinută a fost cu aproape jumătate de punct mai mare faţă de concursul de calificare din februarie.
Însă, au urmat două evoluţii mai puţin convingătoare, încheind cu 12.800p la minge (locul 24) şi cu 10.050p la măciuci (locul 33), coborând sub locul 20 în ierarhia generală.
Denisa Stoian a încheiat, totuşi, într-o notă pozitivă, cu o evoluţie bună chiar la cel mai dificil obiect (panglică), la care a obţinut 12.500p, a 17-a notă din concurs. Astfel, s-a situat pe locul 25 în clasamentul individual al calificărilor, cu un total de 49.750 puncte, doar primele opt clasate urmând să evolueze pe 16 octombrie în finala competiţiei olimpice.
Pentru sportiva ploieşteană este, însă, o mare performanţă prezenţa la Jocurile Olimpice de Tineret, având în vedere condiţiile de pregătire de care a dispus până acum, fiind o victorie în sine faptul că s-a calificat la competiţia olimpică. Iar experienţa de la Buenos Aires are multe învăţături pentru cei care vor să le afle şi doresc să şi le însuşească.