Fermierii români au cerut, marţi, la Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, ca ANSVSA să elimine prevederea privind procesarea termică a cărnii înainte de a o scoate din exploataţiile comerciale neafectate de virusul pestei porcine africane (PPA) şi aflate în apropierea focarelor, potrivit Mediafax.
Fermierii spun că o prevedere a Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) le permite să scoată carnea din exploataţii doar după procesarea termică, dacă pe o rază de mai puţin de 10 kilometri au fost depistate focare active, deşi fermele lor sunt neafectate de virusul PPA.
„Vrem să se scoată prevederea privind procesarea termică, deoarece exploataţiile comerciale sunt blocate. Cerem să se găsească o măsură legală, o hotărâre de guvern sau o prevedere în acest sens”, a precizat George Scarlat, deputat din partea USR.
Un fermier prezent la dezbatere a menţionat că este blocat din 2 septembrie, iar la 13 octombrie trebuie să iasă din supraveghere, dar i se pune condiţia să taie porci şi să proceseze termic carnea. „200.000 de porci. Trebuie să îi tai. Am avut pierderi”, a precizat acesta. Mai exact, suma menţionată de acesta este de 2 milioane de lei, respectiv 425.000 de euro.
Fermierii spun că îşi doresc să se permită crearea, în cel mai scurt timp, a unui „cordon” de 10 kilometri în jurul fermelor, prin interzicerea creşterii porcilor în gospodării, deoarece riscul ca virusul să ajungă înspre exploataţii va scădea foarte mult. „Imaginaţi-vă ce înseamnă să blocaţi ferme de 90-100.000 de porci”, a precizat reprezentantul Agrisol prezent la dezbatere.
De asemenea, fermierii susţin că populaţia trebuie să conştientizeze că, în situaţia unei ţări infestate cu PPA, s-ar putea propune oferirea de vouchere pentru alimente, asemenea celor de vacanţă, în locul activităţii de creştere a porcilor.
PPA era semnalată, în data de 4 octombrie, în 240 de localităţi din 13 judeţe, cu 980 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale, potrivit ANSVSA.