Cercetătorii au demonstrat, printr-un nou studiu, că riscul copiilor care suferă de autism, de întârzieri ale dezvoltării, sau de simptome severe ale tulburărilor din spectrul autismului este cu 50% mai mare să devină obezi. Constatările demonstrează că prevenirea ar trebui să devină un nou obiectiv pentru specialişti, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.
Studiul condus de cercetătorii de la ”Children’s Hospital of Philadelphia” de la Universitatea din Pennsylvania şi a fost publicat în ”The Journal of Pediatrics”. Specialiştii susţin că aceşti copii care suferă de întârzieri de dezvoltare şi de tulburări din spectrul autismului au un risc cu 50% mai mare de a fi obezi decât restul populaţiei.
Acesta este primul studiu amplu care se concentrează pe această problemă. Pacienţii cu simptome severe au avut cel mai mare risc de a dezvolta obezitate chiar până la vârsta de cinci ani.
Cercetarea a inclus 2500 de copii cu vârsta cuprinsă între doi şi cinci ani. A fost ales acest interval de vârstă tocmai fiindcă este cel mai important pentru prevenirea precoce a obezităţii. Cercetarea a făcut parte din studiul de explorare a dezvoltării timpurii. Au fost analizaţi 668 de copii cu tulburări din spectrul autismului, în paralel cu 884 de copii sănătoşi. Le-au fost măsurate înălţimea, greutatea şi severitatea simptomelor folosind scala globală pentru autism a Universităţii Ohio.
Copiii cu tulburări din spectrul autismului au avut un risc cu 1,57 mai mare de a fi obezi decât populaţia generală.
Copiii cu întârzieri de dezvoltare au avut un risc cu 1,38 mai mare de a fi obezi decât populaţia generală.
Copiii cu simptome severe ale autismului au avut un risc cu 1,7 mai mare de a fi obezi decât populaţia generală.
”Aceste constatări demonstrează că monitorizarea greutăţii acestor copii de la o vârstă fragedă este foarte importantă. În plus, măsurile de prevenire ar trebui să includă şi alte diagnostice, nu numai copiilor care suferă de autism”, spune Susan E. Levy, autorul principal al studiului.
Specialiştii au analizat şi conexiunile dintre creşterea excesivă în greutate şi prezenţa altor condiţii medicale, comportamentale, de dezvoltare şi psihiatrice.
”Avem nevoie de mai mult timp pentru a înţelege de ce aceşti copii au un risc mai mare de a deveni obezi şi ce categorie prezintă cel mai mare risc. Trebuie să ţinem cont că, de cele mai multe ori, copiii cu tulburări din spectrul autismului suferă şi de alte afecţiuni medicale, care pot juca un rol în creşterea în greutate. Factorii posibili includ tulburările endocrine, tulburările genetice, simptomele gastro-intestinale, efectele secundare asociate cu medicamentele, tulburările somnului şi alimentaţia”, concluzionează Levy. Autorii studiului recomandă intervenţia timpurie în privinţa riscului obezităţii, chiar din momentul în care unui copil i se stabileşte diagnosticul.