Nicoleta Dumitrescu

Organizaţie autonomă, neguvernamentală, creată pentru a reprezenta, apăra şi susţine interesele membrilor săi şi ale comunităţii de afaceri, în raport cu autorităţile publice şi cu organismele din ţară şi din străinătate, Camera de Comerţ şi Industrie Prahova va organiza mâine un eveniment care a devenit deja o tradiţie în mediul afacerilor din judeţ. Este vorba despre Topul Firmelor Prahovene care, anul acesta, se va desfăşura sub semnul a două evenimente jubiliare, respectiv împlinirea a 25 de ani de când sunt premiate cele mai performante companii prahovene şi marcarea Centenarului Marii Uniri. Fiind vorba despre o ediţie jubiliară, firmele laureate vor primi însemne ale performanţei care vor fi acordate, anul acesta, în premieră. Totodată, reprezentanţilor firmelor care au avut o prezenţă constantă în top pe parcusul anilor trecuţi le va fi decernată şi distincţia jubiliară „Perpetuandi Servetis”, iar celor din companiile care au manifestat preocupări în domeniul responsabilităţii sociale şi a dezvoltării durabile – trofeul „Reverentia Vitae”. De asemenea, trofeul „Femeia de afaceri” va fi înmânat doamnelor care se află la conducerea companiilor care se situează pe primele locuri ale clasamentului. Fiind vorba despre cel mai important eveniment din acest an al Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, acţiunea va fi onorată de prezenţa a numeroase personalităţi, printre care se vor regăsi fostul preşedinte al României – Emil Constantinescu, oficiali reprezentând ambasadele a aproape 30 de ţări, parlamentari, miniștri, reprezentanți ai administrației centrale și locale, din mediul bancar, din sistemul cameral, atât din țară, cât și din străinătate. Despre importanţa evenimentului de mâine ne-a oferit informaţii Aurelian Gogulescu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, detalii pe care le prezentăm în continuare.

– Domnule preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, Aurelian Gogulescu, mâine va avea loc o nouă ediţie a unei manifestări de tradiţie – Topul Firmelor Prahovene. Ce este nou, anul acesta, în organizarea acestui eveniment reprezentativ pentru mediul de afaceri prahovean?Aurelian Gogulescu
– Gala Topul Firmelor Prahovene reprezintă un eveniment care, la nivelul comunității de afaceri prahovene, este așteptat în fiecare an cu interes, curiozitate, nerăbdare. Este un eveniment complex, care include o activitate laborioasă de pregătire, începută cu multe luni în urmă, o activitate care implică multe elemente de organizare, corelate și coordonate cu mare atenție. Este evenimentul care evidențiază rezultatele celor mai performanțe și mai serioase firme ale județului Prahova, pe care le premiem în 2018 pentru performanțele rezultate din datele de bilanț din anul precedent. În clasamentul de anul acesta se regăsesc 2.860 de firme, reprezentând primele 10 clasări la fiecare categorie în care acestea s-au încadrat, fiind selectate, pe baza unor criterii de eligibilitate foarte stricte, dintre cele 23.304 de firme care au depus bilanțul în județul Prahova la 31 decembrie 2017. De reținut că, dintre cele 2.860 de firme laureate, 404 se regăsesc și în Topul Național, eveniment care va fi organizat la începutul lunii noiembrie, la București. Trebuie să menţionez și faptul că, anul acesta, Gala Topul Firmelor Prahovene se va desfășura, pe data de 26 octombrie, la primitoarea noastră gazdă Complexul Sky Center din Păulești, sub semnul a două momente jubiliare de excepție, şi anume 25 de ani de când sunt premiate cele mai performante companii prahovene, precum și celebrarea Centenarului Marii Uniri. Date fiind aceste două momente jubiliare la care ne raportăm, în mod firesc, atât programul de desfășurare, cât și elementele de organizare, programul artistic- care va cuprinde multe surprize – vor fi realizate cu elemente tradiționale românești. Totodată, vor fi decernate noi categorii de trofee, de asemenea adaptate momentului jubiliar.
– Fiind vorba despre un eveniment jubiliar, ce personalităţi vor fi prezente la Topul Firmelor Prahovene- ediţia 2018?
– În semn de apreciere pentru performanțele de excepție realizate de firmele județului nostru, a acceptat să fie prezent alături de noi, pentru al doilea an consecutiv, Emil Constantinescu, preşedintele României între anii 1996 și 2000. De asemenea, alături de laureații acestei gale, vor mai participa la eveniment înalte și distinse personalități din mediul diplomatic – ambasadori, însărcinați cu afaceri, consilieri economici – reprezentând ambasadele a aproximativ 30 de țări, dar şi parlamentari, miniștri, reprezentanți ai administrației centrale și locale, din mediul bancar, din sistemul cameral, atât din țară, cât și din străinătate. Toți cei care vor fi prezenți la gala performanței economiei prahovene sunt partenerii noștri, ai Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, iar prin noi sunt și partenerii comunității de afaceri din județ. Le mulțumim tuturor pentru că ne vor fi oaspeți, sporind prin prezența lor importanță și strălucirea acestei gale jubiliare.
– Având în vedere că este o ediţie cu totul specială, ce aduce nou manifestarea din acest an în ceea ce priveşte premianţii?
– În fiecare an am încercat să aducem elemente de noutate în ceea ce privește trofeele decernate. Cu atât mai mult, la această ediție jubiliară firmele vor primi însemne ale performanței care vor fi acordate în premieră. Astfel, vom decerna o distincție jubiliară pe care am intitulat-o „Perpetuandi Servetis”, care va fi sub forma unei plachete, şi care va fi înmânată reprezentanţilor firmelor care, pe parcursul anilor, au avut o prezență constantă în top, dar și partenerilor noștri instituționali din administrația locală și centrală, precum și altor invitați de marcă. Tot cu prilejul acestei ediții aniversare celebrată în Anul Centenarului Marii Uniri vom oferi invitaților noștri și o medalie jubiliară. Astfel, pentru poziția ocupată în clasament, firmele vor primi diplome decernate pe domenii și subdomenii de activitate, dar și pe grupe de mărime. Totodată, vom decerna un trofeu special firmelor care manifestă preocupări în domeniul responsabilității sociale și a dezvoltării durabile, trofeu pe care anul acesta l-am intitulat „Reverentia Vitae”, plecând de la faptul că, în ultimii ani, multe firme – atât multinaționale, cât și românești – se implică în activități privind responsabilitatea socială. De asemenea, vom păstra și tradiţia decernării trofeului „Femeia de afaceri”, care va fi înmânat doamnelor care dețin poziția de administrator / acţionar / director general în cadrul firmelor care sunt clasate pe primele trei poziții ale clasamentului. În acest ultim caz, este vorba despre un trofeu care are deja o frumoasă tradiţie, de peste 10 ani, fiind, de asemenea, foarte așteptat de către reprezentantele antreprenoriatului și managementului prahovean. Nu în ultimul rând, pentru că județul Prahova este cunoscut și recunoscut pentru potențialul său investițional important, vom evidenția și efortul companiilor care, în perioada 2017-2018, au realizat investiții semnificative în județul Prahova, fiind vorba despre investitori români și străini.
– Ce reprezintă această manifestare pentru mediul de afaceri din Prahova?
– Gala Topul Firmelor Prahovene este cel mai mare eveniment de peste an al Camerei de Comerț și Industrie Prahova, fiind considerată o veritabilă sărbătoare a comunității prahovene de afaceri. Este evenimentul care reunește cele mai performante companii ale județului, alături de partenerii instituționali ai Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, atât din țară, cât și din străinătate. Aș îndrăzni să spun că acest eveniment special este o veritabilă carte de vizită a performanței economiei prahovene, pe care o prezentăm cu mândrie invitaților noștri de marcă. Tocmai de aceea ne străduim ca, de la an la an, să aducem elemente de noutate, să fim mai inovativi, mai creativi, iar astfel să asigurăm o promovare din ce în ce mai bună firmelor de top ale județului nostru, care, în pofida tuturor greutăților cu care se confruntă, au reușit să se situeze și să se mențină la înălțime, făcând din județul Prahova unul dintre cele mai puternice județe ale României din punct de vedere economic.